RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Археологи виявили древній медальйон в Криму - він зберігає цікаву таємницю

Рідкісний візантійський медальйон, який міг належати знатному воєначальнику, виявила археологічна експедиція Кримського федерального університету (КФУ) імені В. І. Вернадського в колишній столиці середньовічного князівства Феодоро в Криму.

Про це пише ТАСС з посиланням на прес-службу університету.

"В ході розкопок мангупского княжого палацу був виявлений візантійський медальйон. Орієнтовний вік вироби - X-XII ст. Як відзначають вчені, унікальність знахідки полягає в її цілості, такий ювелірний виріб - єдине в своєму роді", - йдеться в повідомленні прес-служби.

На лицьовій стороні медальйона зображений вершник. Імовірно, прикрасу носили представники візантійських гарнізонів або люди, що керують цією територією.

"Швидше за все, вершник - це хтось із святих або воїнів, культ яких був особливо популярний на візантійському пограниччі. Ми поки не готові сказати, хто зображений, але цілком імовірно, що це Святий Георгій Побідоносець або Димитро Солунський. Про це ми дізнаємося при більш детальної інспекції прикраси ", - привели в прес-службі слова доцента історичного факультету Валерія Науменко.

Знайдений медальйон Фото: Прес-служба Кримського федерального університету

В ході експедиції археологами була розчищена дорога і територія біля головних воріт в городище і знайдено поверхню, що передує часу будівництва палацу, різні предмети побуту візантійців і житлові масиви.

Історична довідка

Православне князівство Феодоро або мангупского князівство виникло в середині XIV століття і займало практично всю південно-західну частину Кримського півострова. Столиця знаходилася на ізольованому плато Мангуп на території нинішнього Бахчисарайського району. Головне місто було розташоване прямо на скелях висотою в 70 метрів, а фортечні мури по периметру мали протяжність до 7 км.

Князівство називають ще останнім оплотом Візантії, оскільки виникло на місці колишніх візантійських володінь у Північному Причорномор'ї. Князівство налічувало близько 200 тисяч чоловік населення, яке в основному сповідувало православ'я. Мало широкі міжнародні зв'язки, зокрема з Московським князівством, правителями Валахії. Гербом мангупських князів був двоголовий візантійський орел.

Мангуп упав в 1475 році після п'ятимісячної облоги майже 70-тисячним військом Османської імперії. Практично все населення столиці, включно з членами правлячої князівської династії, було вирізано загарбниками. За різними даними, загинули близько 10 тисяч осіб.

Як писав "Апостроф", археологи Наукового центру вивчення Арктики виявили артефакти, які доводять наявність стародавнього поселення на півдні Ямальського району Ямало-Ненецького автономного округу, яке полювало на оленів.