RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В Киеве можно посмотреть на оригинал золотой скифское пектораль фото и видео

У Києві, вперше за довгий час, знову виставлять на загальний огляд оригінал однієї з найвидатніших археологічних дорогоцінних знахідок України - золотої скіфської пекторалі.

Про це повідомили на офіційному сайті Інституту археології при НАН України.

Коштовність можна буде побачити в приміщенні Музею історичних коштовностей України (філії Національного музею історії України).

Виставка "Пектораль. Знахідка століття" присвячена 50-й річниці розкопок кургану "Товста могила". Саме в цьому кургані 21 червня 1971 року український археолог Борис Мозолевський дослідив місце поховання родини одного із скіфських вождів. Під час розкопок було знайдено цей шедевр греко-скіфських майстрів ювелірної справи.

З тих пір ця пектораль стала однією з найвидатніших родзинок і візитних карток вітчизняної археології.

При цьому варто зазначити, що оригінал цього шедевра виставляється напоказ вперше з 2014 року. З початку російсько-української війни в музеї можна було побачити лише точну копію пекторалі, створену за технологією гальванічного золочення.

Також, крім пекторалі, на виставці буде безліч інших експонатів, переданих фондами інституту археології. Раніше вони не були відомі широкій аудиторії.

Крім цього, виставку буде доповнювати інформація про першовідкривача цієї знахідки. Борис Мозолевський був не тільки археологом, але і поетом. Кожну вітрину з експонатами супроводжують цитати з польового щоденника Мозолевського і фотографії з його експедицій.

З нагоди події дослідники підготували ювілейне видання "Симфонія пекторалі", в якому узагальнена основна інформація про цей артефакт. Крім того, тут представлені дивовижні макрофотографії, які дозволяють побачити недоступні неозброєному оку деталі, і повністю осягнути майстерність і художній смак творця пекторалі.

Виставка відкрита для відвідування з 31 липня по 31 жовтня 2021 на другому поверсі Музею історичних коштовностей України, що за адресою Київ, вул. Лаврська, 9, корпус 12.

Раніше ми також повідомляли про те, як під Хмельницьким знайшли трипільське поселення п'ятого тисячоліття до нашої ери.