RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Покров Пресвятої Богородиці 2021: дата, історія і заборони в свято

14 жовтня в нашій країні відзначається День захисника України: це день українського козацтва, а також день створення Української Повстанської армії (УПА) - датою її появи вважається 14 жовтня 1942 року. Але перш за все, це і велике православне свято - день Покрови Пресвятої Богородиці, яка вважається покровителькою української зброї і української військової доблесті і слави.

"Апостроф" розповість про те, що можна і чого не можна робити в цей день.

Які релігійні свята відзначають в жовтні 2021: церковний календар

З чого почалася Покрова

Історія цього свята бере свій початок ще з часів Русі (кінець Х - початок ХІ століття). За переказами, Покрові передувала подія, що відбулася в місті Константинополь у Влахернському храмі 14 жовтня (1-го за старим стилем) 910 року: там зберігалася велика християнська реліквія - риза Богородиці.

У той час місто було оточене сарацинами (мусульманами) і практично не могло оборонятися. Однак одній побожній людині на ім'я Андрій уві сні явилася Богородиця разом з ангелами і святими. Вона покрила людей своїм омофором (одягом) і молилася разом з ними.

У свою чергу, віруючі повірили, що Богородиця піклується про мир, пильнує людство, закликає його жити в мирі і спокої. Візантійцям вдалося зняти блокаду і перемогти сарацинів.

На території сучасної України Пресвята Богородиця шанується ще з 12 століття. Найстарішою церквою, що присвячена Покрові, є Покровська церква в селі Сутківці Хмельницької області, яка була зведена в 1467 в якості фортеці.

В роки існування Запорізької Січі Покрова відзначалася щорічно як покровителька козацтва. Крім того, в цей день скликалася козацька рада, на якій вирішувалися важливі питання.

Також 14 жовтня є Днем створення Української Повстанської Армії - вона з'явилася в 1942 році. Починаючи з 2005 року в цей день в містах України проходять хода і мітинги прихильників українського націоналізму.

З 1999 року в Україні щорічно відзначається День українського козацтва, а з 2014 року 14 жовтня офіційно став Днем захисника України. До цього День захисника відзначався 23 лютого (колишній день Радянської Армії і Військово-морського флоту); також Днем захисника вважалося 6 грудня - день Збройних сил України.

Що потрібно робити

На Покрову потрібно просити у Богородиці здоров'я і сил. За традицією, після богослужіння жінки робили млинці. Незаміжні дівчата просять швидкого заміжжя, а сімейні люди обкурюють свій будинок гілочками яблуні, щоб привернути удачу і щастя.

У цей день прийнято віддавати надлишки незаможним і не шкодувати грошей на милостиню. Варто також відзначити, що свято збігається з серединою календарної осені, і за погодою цього дня судять про те, якою буде наступаюча зима.

Чого не можна робити в цей день

Ні в якому разі не можна лихословити, обманювати і ображати оточуючих. Особливість цього свята полягає в тому, що Богородиця дає милостиню і закриває удачу від грубого і грішного.

В цей день, як і на інші релігійні свята, заборонена домашня рутинна робота. Не можна займатися прибиранням і пранням. Краще в цей день не шити і не вишивати. Також заборонено виконувати ремонтні і будівельні роботи.

Також говорять в цей день не можна відмовляти сватам. Дівчина, яка відмовила в цей день, ще три роки не вийде заміж. Бажано не готувати в свято і відкласти всі глобальні справи до вечора або до наступного дня.