RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

День хрещення Київської Русі – України: історія та цікаві факти про свято

28 липня українці відзначають День хрещення Київської Русі - України, а цього річ вперше святкується День Української Державності. Більше тисячі років тому, у 988 році, князь Володимир Великий освятив свою славетну державу - теперішню Україну.

"Апостроф" знайшов цікаві факти про свято та дослідив його історію.

Історія свята хрещення Русі-України

Офіційна назва свята - День хрещення Київської Русі - України. Його заснували у липні 2008 року за указом третього президента Віктора Ющенка й визначили дату - 28 липня, адже вважається, що в цей день князь Володимир Великий прийняв хрещення в Херсонесі (Крим) і повернувся до Києва, де зажадав провести масове хрещення у Дніпрі. З цього моменту Русь-Україна ввійшла до християнського світу та християнської цивілізації.

Цікаві факти про хрещення Русі-України

Перша спроба охрестити Русь-Україну відбулася в 867 році - її назвали "Фотієвим хрещенням.

Княгиня Ольга - перша правителька Русі-України, яка прийняла християнство. Її син Святослав Ігорович залишався язичником, а внук Володимир Великий продовжив справу бабусі.

Після того, як Русь-Україна прийняла хрещення, за її прикладом послідували Швеція, Норвегія та Ісландія. Варто зауважити, що Швеція вважалась тоді варварською країною язичників.

Князь Володимир Великий до хрещення та одруження з візантійською принцесою Анною мав декількох дружин і чимало наложниць.

28 липня більшість церков і храмів проводять святкові богослужіння, дзвонять у дзвони.

У "Повісті минулих літ" написано про "випробування вір", під час якого князю Володимиру пропонували на вибір прийняти іслам, іудаїзм і християнство - він обрав останнє.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чи будуть українці відпочивати на День Незалежності України під час воєнного стану.