RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Що об'єднує ікони з абстракцією: у Києві проведуть виставку "Першообрази" Анатолія Криволапа

У Києві, в Центрі сучасного мистецтва М17 11 квітня відбудеться відкриття виставки "Першообрази" українського митця Анатолія Криволапа, для експозиції відібрані абстрактні роботи, які характеризують творчість художника 1990-х – початку 2000-х, та ікони, створені впродовж 2023 року.

Куратором виставки виступив Валерій Сахарук. Згідно з ідеєю виставки, першообразом називали зображення Бога, і саме ікона прагне явити його – через відмову від перспективи, світлотіні, об'єму. Звернення Анатолія Криволапа до іконопису стало неочікуваним кроком, проте митець пройшов шлях випробування формою.

Анатолій Криволап народився у 1946 році в Яготині. Освіту отримав у Київському художньому інституті. Після закінчення інституту протягом 15 років шукав себе у мистецтві. У 1986, через 10 років після закінчення інституту, знайшов свою техніку, тоді ж у нього з'являються перші абстрактні образи. Перша половина 1990-х минула для Криволапа під знаком "Живописного заповідника", після чого він занурився у експерименти. У 1992 з Тіберієм Сільваші, Олександром Животковим, Марком Гейко, Миколаєм Кривенко засновує групу "Живописний заповідник", вплив якої на сучасне українське образотворче мистецтво тривав десятиліття. У 2011 Криволап був визнаний "Людиною року" в Україні. Того ж року роботи митця двічі встановлювали світові рекорди продажів українського мистецтва на міжнародному арт-ринку.

До візуального першообразу – світла, Анатолій Криволап звернувся у 2007 році, створивши програмну композицію "Структури". У 2014–2024 митець працював над розписами церкви Покрова Пресвятої Богородиці в селі Липівка на Київщині, де, за його словами, відбувається злиття метафізики кольору з метафізикою духу.

Виставка "Першообрази" в ЦСМ М17 першою об'єднає абстрактні роботи митця та ікони. До виставки підготовлений каталог з роботами, що представлені в експозиції. Презентація видання відбудеться за участі автора та куратора 16 квітня.

Центр Сучасного Мистецтва М17 – платформа для дослідження історичних і сучасних культурних процесів. ЦСМ М17 поставив своєю метоюнадихати українське суспільство через мистецькі та освітні практики. ЦСМ підтримує художні експерименти, колаборації та міжнародні обміни для експертів і митців різних напрямів для інтеграції українського мистецтва до світового контексту.

Art Support Fund – благодійний фонд, ініційований групою міжнародних меценатів з метою забезпечення сталого функціонування українського культурного сектору, включаючи фахівців, активи та інфраструктуру шляхом збереження культурних активів, що перебувають під загрозою.

Виставка проводиться за підтримки фонду Art Support Fund, відкриття 11 квітня о 18:00, адреса: м. Київ, вул. В. Антоновича, 102-104, вхід на відкриття – вільний.