RU  UA  EN

Неділя, 15 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

15 вересня

Всі новини

Як українською сказати "в тому числі": є безліч правильних висловів

Українці з кожним днем все більше вдосконалюють свою мову, очищуючи її від росіянізмів і суржику. В цьому процесі важливо позбутися сталих виразів, що наче "врослися" в наше побутове мовлення, і замінити їх на питомі українські вислови.

"Апостроф" розповідає, як можна замінити суржиковий вислів "в тому числі".

Російське словосполучення "в том числе" часто перекладають на українську дослівно - "в тому числі". Однак цей вислів є калькою з російської і його варто викорінювати зі своєї мови.

Прямого відповідника російському "в том числе" в українській мові немає, але є суто українські слова, які доречно буде вживати в даному контексті.

"Зокрема" – це універсальний і найбільш поширений відповідник, щоб не вживати росіянізм "в тому числі". Наприклад: "Між двома країнами підписано угоду про співпрацю в багатьох напрямках, зокрема в галузі річкового судноплавства".

"Серед іншого" – ще один вдалий варіант заміни, наприклад: "Ми пропонуємо своїм клієнтам різні послуги, серед іншого й консалтингові".

"Між іншим" – цей вираз також можна використовувати в деякому контексті, наприклад: "Фестиваль представляє різні види мистецтва, між іншим і театральне".

Щоб швидше очистити свою мову від російського непотребу, фахівці радять більше читати українською мовою, користуватися словниками та довідниками, які пропонують українські відповідники до російських слів і виразів; а також більше спілкуватися українською з друзями, колегами та рідними.

Якщо ж ви невпевнені, як правильно сказати українською – запитайте у знавців мови або пошукайте відповідь в інтернеті.

Раніше "Апостроф" розповідав, як правильного сказати українською мовою "я переслідую ціль" або "ми переслідуємо мету".

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми проводитимемо лагідну українізацію: пояснюватимемо випадки застосування правопису, мовних норм, публікуватимемо цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб у нашій країні з кожним днем ставало дедалі більше україномовних українців, а наша солов'їна мова звучала звідусіль!