RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Чому Київ стає жертвою потопів: названо основні причини і винуватців

Серед основних причин регулярних підтоплень в Києві - невиконання нормативних вимог до каналізаційної інфраструктури, а також незаконні дії деяких підприємців.

Про це "Апострофу" розповів доцент кафедри міського будівництва Київського національного університету будівництва і архітектури Петро Черниченко.

За його словами в Києві багато уваги приділяють будівництву нового житла, однак при цьому забувають про те, щоб забезпечити комфортне середовище проживання для мешканців.

"Справа в тому, що не виконані нормативні вимоги про перехоплення вод на вулицях, які вимагають перехоплювати воду перед перехрестями до пішохідних переходів, до примикань в'їздів у двори приватного сектору. Крім того, є проблема поганої якості робіт, і не завжди на вулицях взагалі є ґрат для забору води. Також у місті такі решітки можна побачити в абсолютно нелогічних місцях, куди вода практично не потрапляє. Інші решітки зливової каналізації встановлені вище позначок, куди повинна надходити вода. Решітки встановлюються з відступом від бортових каменів, і виходить, що вода транзитом пробігає до наступних криниць, її стає ще більше, вона застоюється, накопичуються великі потоки, а чим більше потік, тим більше сміття він з собою несе. Потім сміття осідає в колодязях – і забиваються труби. У результаті не перехоплена вода тече під будинок, обвалюються стіни. Наприклад, був випадок, коли впала стіна на проспекті Лобановського, а ніхто ніяких заходів із захисту територій від підтоплення так і не вжив", - розповідає Черниченко.

Однак, він також говорить, що не варто списувати всі проблеми з водовідведенням тільки на комунальників.

"До водовідвідних мереж будь-якими шляхами приєднуються автомийки, а вони не повинні цього робити, адже результати їхньої роботи повинні оброблятися: мийки зливають воду з маслами, хімією, яка забиває труби", - відзначає вчений.

Детальніше про проблему затоплення Києва після сильних дощів читайте в матеріалі "Апострофа": Порятунок потопаючого: чому Київ перетворюється на Венецію.