RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Громада Києва повернула контроль над всім тепловим господарством столиці - Пантелєєв

Київ з 1 серпня повернув під управління громади весь теплоенергетичний блок, який обслуговує місто. Про це заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелєєв в інтерв'ю інформаційному агентству УНІАН.

"Це воістину історична подія: в управління міста повернуто весь теплоенергетичний блок. А це майже сотня тисяч об'єктів: 2,6 тис. кілометрів теплових мереж, ТЕЦ, дві сотні котелень, станції теплопостачання, сміттєспалювальний завод "Енергія". Все це знову перейшло у власність комунального підприємства, а значить - громади міста. З приватної компанії "Київенерго" більш ніж 7,5 тисячі кваліфікованих співробітників переведено на комунальне підприємство "Київтеплоенерго", - повідомив заступник міського голови.

За його словами, для успішного завершення процесу повернення теплового господарства під управління міста була проведена комплексна робота: міжнародними компаніями проведено технічний і економічний аудит стану теплоенергетичного комплексу, а також виконана повна інвентаризація майна.

"Також було створено нове спеціалізоване міське підприємство, яке взяло на себе функції надання тепла і гарячої води киянам. Причому на цьому шляху ми зустріли безліч перешкод і надзвичайно мало підтримки", - зазначив Пантелєєв.

За його словами, найбільшою проблемою для керівництва Києва стала позиція НАК "Нафтогаз України", яка вимагала погашення всіх боргів, що накопичилися за період дії договору з "Київенерго".

"У цій сумі значаться штрафи і пені, які "Нафтогаз" нараховував "Київенерго" за несвоєчасну оплату газу. Вони склали близько 1,2 млрд грн. Це величезна сума, для погашення якої на сьогодні немає джерела", - повідомив заступник міського голови.

При цьому "Нафтогаз", за словами Пантелєєва, як і раніше відмовляється підписувати договір на поставку газу, поки не будуть сплачені всі борги.

"Ми були близькі до застосування графіків аварійних відключень електроенергії. Це вкрай негативно позначилося б на життєзабезпеченні міста. Щоб уникнути ризику надзвичайної ситуації, нам довелося зробити висновок тимчасовий договір на поставку природного газу з комерційним підприємством УНБ (ПрАТ" ДК "Укрнафтобуріння", - ред. ), у якого ми закупили 18 млн кубів газу. Цього вистачить для безпечної роботи ТЕЦ-5. Вважаю це рішення правильним і зваженим, адже ми не могли допустити виникнення надзвичайної ситуації в місті ", - зазначив Пантелєєв.

За словами заступника мера, "Київтеплоенерго", не дивлячись на складність ситуації з газом, вже виконало більшу частину запланованих гідравлічних випробувань, продовжує закуповувати техніку, зберігає необхідні соціальні стандарти для персоналу.