RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Не повірили в метро? Як карантин "відучив" киян користуватися підземкою

У день відкриття київського метрополітену після двомісячної перерви, в понеділок, 25 травня, вагони курсували напівпорожніми.

"Апостроф" дізнавався, в чому причина такого несподіваного ігнорування підземки.

"Невелика кількість пасажирів, швидше за все, пов'язана з тим, що не всі кияни повірили в те, що метро нарешті запрацювало. Плюс, складні погодні умови призвели до того, що кияни поїхали на роботу вже звичним видом транспорту - таксі і на особистому транспорті. Я думаю, в найближчі два дні ситуація відновиться", - зазначив екс-заступник міністра інфраструктури Олександр Кава.

Другою причиною порожнього метрополітену ймовірно, стала дистанційна робота, до якої вже звикли багато столичних фірми. Як свідчать дані опитування Європейської бізнес асоціації (ЄБА), більше половини українських компаній (62%), в тому числі і в Києві, розглядають варіант повного або часткового переходу на віддалену або позмінну роботу. 35% компаній готові повернутися в офіси в травні, ще 34% - в червні.

"Ще 15% не планують поки повернення в офіс або ще не визначилися з остаточною датою", - зазначила ЄБА.

Впровадити гнучкий або позмінний графік роботи планують 42% опитаних директорів, ще 13% будуть рекомендувати співробітникам продовжувати роботу з дому. П'ята частина опитаних готується до поетапного виходу з карантину - з 25% співробітників до 50%.

Таким чином, підхід зі збереженням здоров'я співробітників суттєво знизив навантаження на транспортну інфраструктуру. Однак ключова причина все ж криється в іншому. В останні роки Київ "перевантажений" жителями міст Київської області та найближчих до столиці регіонів, які щодня приїжджають на роботу, або ж орендують житло. Згідно з підрахунками, щодня до Києва прямують близько 560 тисяч осіб - майже третина всього населення Київської області.

Нинішнє продовження карантину в Київській області і заборона міжміських перевезень, можливо, і стали тим фактором, який "обрізав" кількість людей в метро. Варто відзначити, що приміські маршрути відкриються тільки 26 травня, і то не в повному обсязі.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Безлюдне метро в Києві: користуйтеся, поки є можливість .