RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Новини

4 липня

Всі новини

Під Києвом виявили унікальну сокиру, якій 5 тис. років: фото

У Васильківському районі знайшли унікальну металеву сокиру, яка відноситься до доби ранньої бронзи та виготовлена на початку III тисячоліття до н.е.

Про це повідомляє прес-служба Національного музею України.

"Знайшли цю річ випадково. Тато вранці йшов на роботу. В нас поруч із домом поле. Нещодавно його глибоко зорали. Спочатку тато подумав, що побачив бляшанку. Дістав із землі, а це — сокира. Тато показав її мені. Дивлюсь, це - не передати словами. В нас були варіанти, що річ або з міді, або із бронзи. Скинула фотографії в інстаграмгрупу "Археологія України". Відповіли, що це сокира із бронзи, якій може бути п’ять тисяч років, і запропонували передати її до музею", - розповіла Ольга Кобилець, яка разом з сестрою передала сокиру в музей.

Кандидат історичних наук, завідувач сектору науково-дослідного відділу збереження фондів Сергій Діденко, каже, що річ доволі рідкісна. Вона датується періодом раннього бронзового віку (ХХХ—ХХІІІ ст. до н. е.) та може бути виготовлена з міді або бронзи. Металевих виробів тоді ще було небагато, люди переважно користувалися знаряддями з каменю. На той час ця річ, ймовірно, цінувалася дуже високо.

Такі сокири відливали у глиняних ливарних формах, які складалися із двох стулок і мали відкриту щілину з "черева", куди заливали розплавлений метал. Лезо сильно розширене куванням. Його прикрашено орнаментом із рельєфних навскісних ліній, який не має повних аналогій серед інших знахідок.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Луцьку в нововідкритих підземеллях Башти Чорторийських і Колегіуму єзуїтів знайшли стародавню чашу.