RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Почали діяти скандальні мовні квоти на телебаченні

Сьогодні, 13 жовтня, в силу вступив закон про мовні квоти на телебаченні, прийнятий Верховною Радою 23 травня 2017 року.

Як повідомлялося раніше, закон було опубліковано 13 червня і він повинен був вступити в силу через 4 місяці після підписання.

З сьогоднішнього дня, в загальному тижневому обсязі телемовлення загальнонаціональних каналів, передачі, фільми і новини на українській мові повинні становити не менше 75% загальної тривалості даних програм в кожному з проміжків часу між 7:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22:00.

Місцеві телеканали зобов'язані забезпечувати мовлення не менше 60% ефіру українською мовою.

Передача вважається виконаним українською мовою, якщо її диктор використовував лише державну мову. Використання інших мов без дублювання можливо при репортажах з місця подій (крім самих репортерів), коментарях гостей передач і музичних кліпах.

У перший рік з моменту вступу закону в силу, програми та передачі, створені самим телеканалом, зараховуються в україномовну квоту.

За невиконання норм закону передбачено штраф в розмірі 5% від ліцензійного збору. Моніторити порушення буде Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

Раніше "Апостроф" описав ризики, позитиви і неоднозначності закону в матеріалі ТВ переходить на українську мову: голку Росії зламали, але є кілька загроз.