RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Помер легендарний вчений Стівен Хокінг: чим він відомий

У вівторок, 13 березня, на 77-му році життя помер всесвітньо відомий англійський фізик-теоретик Стівен Вільям Хокінг.

Про це повідомили представники сім'ї.

Учений був відомим популяризатором науки. Він займався вивченням проблеми виникнення космологічної сингулярності — первинного стану Всесвіту, з якою вона, згідно теорії Великого вибуху, безперервно розширюється.

Вчений відомий застосуванням термодинаміки до опису чорних дірок. У 1975 році розробив теорію про те, що чорні діри "випаровуються" за рахунок явища, що отримало назву випромінювання Хокінга. Більш того, в 1971 році в рамках теорії Великого вибуху Хокінг припустив поняття мікроскопічних чорних дір, маса яких могла б становити мільярди тонн і при цьому займати об'єм протона. Ці об'єкти знаходяться на стику теорії відносності (через величезну маси і гравітацію) і квантової механіки (через їх розміри).

Незважаючи на прогресуючу хворобу, займався наукою, викладав, виступав з доповідями.

На початку 1960-х у Хокінга помітили ознаки бічного аміотрофічного склерозу, які згодом привели до паралічу. У 1963 році після діагностики лікарі вважали, що жити йому залишилися лічені роки, проте хвороба не настільки швидко прогресувала і тільки в кінці 1960-х вчений почав користуватися коляскою.

У 1985 році Хокінг захворів на запалення легенів. Після ряду операцій йому зробили трахеостомію і він втратив можливість говорити. Друзі-вчені подарували фізику синтезатор мови і встановили на кріслі-колясці. Спочатку він керував ним вказівним пальцем на правій руці, проте потім невелика рухливість збереглася тільки в мімічному м'язі щоки, навпроти якої і закріпили датчик. Через датчик Хокінг керував комп'ютером і спілкувався з оточуючими.

У 2015 році вийшов британський фільм "Всесвіт Стівена Хокінга" (The Theory of Everything) історія про життя вченого, який зібрав безліч різних нагород, в тому числі і "Оскар".

Як повідомляв "Апостроф", раніше Стівен Хокінг заявив, що існування людства залежить від того, чи зможуть люди знайти нову домівку за межами планети Земля.