RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Українських першокласників будуть навчати по-новому: що зміниться

З нового навчального року першокласники в Україні розпочнуть навчання за новими програмами.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, у лютому цього року Кабмін затвердив новий державний стандарт початкової освіти, зробивши вибір на користь не простого заучування матеріалів, а розвитку талантів дитини, самостійності, допитливості.

Навчання за стандартом передбачено за 9 напрямами: математичним, технологічним, інформативним, фізкультурним, мовно-літературним, соціальним, здоров'язберігаючим, суспільно-історичним, за напрямками природознавства і мистецтва.

Уточнюється, що цілий рік за новим стандартом йшло навчання в 100 пілотних школах по всій Україні.

За словами мами першокласника з Вінниці Діни, навчання проходило в легкій формі. З дітьми багато гралися, було багато екскурсій, походи в кіно. Домашні завдання давали нескладні. З 1 класу введені англійська та німецька мови.

У цілому і експерти оцінюють нову програму позитивно.

За словами експерта напрямку "Освіта" Українського інституту майбутнього Миколи Скиби, новий стандарт у кращу сторону відрізняється від попереднього державного стандарту. Він передбачає, що 1-2 класи - це адаптаційно-ігровий період.

"Він (стандарт, - ред.) вводить революційну для українських шкіл позицію: зміна видів діяльності. У документі прописано, що у дітей має бути 8 локацій, де повинні проходити заняття, учні повинні мати можливість працювати групами, самостійно, в русі. Все це передбачає нове освітнє середовище. Ігрова діяльність визнається частиною навчального процесу, ліквідуються оцінки. І педагогів готують по-новому, з залученням фахівців з емоційного інтелекту", - зазначив він.

У той же час оптимістичний початок ще не гарантує, що вся українська школа перейде на нові освітні рейки.

"Важливо, щоб ця концепція розвивалася і далі в старшій школі, а в проекті закону про загальну середню освіту є тривожні тенденції. Там вже немає такого поняття, як емоційні потреби дитини... Виходить, що в початковій школі дитина дуже весело навчається, а потім 5 клас - і повертається потогінна система, орієнтована на оцінки, так звану успішність. А там далі і ЗНО на горизонті і взагалі забудьте про всі інновації, адже ця гра - з високими ставками, і єдиний механізм якось ранжувати школи - це проаналізувати, хто з якими балами склав ЗНО. Це потрібно міняти, і прямо зараз", - додав Скиба.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": У перший клас за новими правилами: що потрібно знати українцям, які віддають дітей до школи.