RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

"Окуляри для імунітету": експерти розповіли про інноваційне лікування раку

За допомогою протеїну новоутворення стають "невидимими" й не сприймаються організмом, як щось загрозливе. Нобелівські лауреати 2018 року в галузі медицини вчені американець Джеймс Еллісон і японець Тасуку Хондзе винайшли імунотерапію раку.

У чому основа методики і які перспективи вона відкриває, розповіла лікар-онколог вищої категорії, кандидат медичних наук Ольга Пономарьова, передає "24 канал".

Пухлини розвиваються в організмі людини завдяки здатності ракових клітин вводити в оману клітини імунної системи за допомогою протеїну. Новоутворення стають "невидимими" й не сприймаються організмом, як щось загрозливе.

Запропонована нобелівськими лауреатами методика наділяє клітини імунітету своєрідними "окулярами" – аби роздивитися "ворога" й розпочати його ліквідацію. Подібні ліки, вперше з’явилися ще у 2012-му році. Але саме у 2018-му лауреати Нобелівської премії дослідили і остаточно пояснили механізм активації імунітету для боротьби з раковими пухлинами.

"Це відкрило перспективи для інновацій в імуноонкології, надало можливість розробляти наступні покоління наявних препаратів, а для багатьох вчених у всьому світі стало поштовхом для нових досліджень у цьому напрямку", – коментує Пономарьова.

За словами фахівця, у нашій країні зареєстровано два таких препарати. Вони доступні в аптечній мережі, але їх вартість достатньо захмарна. У багатьох закордонних країнах ціна ліків покривається страховкою, у нас же поки така можливість відсутня, тому дозволити собі подібне лікування може далеко не кожен українець.

Що стосується застосування даних препаратів, то в Києві, Дніпрі та деяких інших містах України медики проводять багато клінічних досліджень із використанням цих засобів, повідомляє лікар. За її словами, результат – оптимістичний.

Досвід використання імунотерапевтичних препаратів українськими спеціалістами свідчить, що ліки працюють тільки у певних випадках онкологічних захворювань. Є групи хворих в кожній формі пухлини, які чутливі до цього типу лікування. Відсоток таких пацієнтів коливається від 70% до 1%. Така імунотерапія ефективна при лікуванні меланоми і в деяких випадках раку легенів. Іноді нові ліки допомагають при пухлинах молочної залози. Завдяки останнім дослідженням, вчені медики з оптимізмом дивляться на лікування раку лімфатичної системи та підшлункової залози.

Як повідомляв "Апостроф", медики виявили у посла США в Росії Джона Хантсмана смертельну хворобу - рак.