RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Вчені поставили під сумнів теорію Стівена Хокінга про чорні діри: в чому суть

Теорія Стівена Хокінга про те, що Великий вибух створив величезну кількість маленьких чорних дір, розміром з протон, - може бути невірною.

До такого висновку прийшли Масахіро Такада і його команда з японського Фізико-математичного інституту в Кавлі, які займалися пошуком первинних чорних дір.

Вони вважають, що якби теорія Хокінга була правильною, під час недавніх пошуків чорних дір, які проводилися, зокрема, за допомогою телескопа, оснащеного цифровою камерою Hyper Suprime-Cam (HSC), вони б виявили безліч чорних дір.

Йдеться про камеру, яка дозволила вченим зробити перше в історії зображення чорної діри.

Відзначається, що первинні чорні діри в мільярди разів менші, ніж надмасивні і мають масу, яку можна порівняти з масою Місяця. Крім цього, первинні чорні діри не мають видимої матерії, що світиться. Таким чином вчені шукають їх за дією потужного гравітаційного поля, яке спотворює світло від інших зірок і галактик. Такий ефект має назву мікролінзування.

Такада, кажучи про теорію Хокінга, пояснює, що якби первинні чорні діри становили значну частку темної матерії, то вчені змогли б побачити на знімках близько 1000 сигналів мікролінзування. Однак, більше 7 годин спостереження за допомогою камери HSC за зірками в галактиці Андромеди, дозволили вченим зафіксувати тільки один випадок мікролінзування.

"Мікролінзування є золотим стандартом для виявлення чорних дір або доказів їх відсутності в певній точці простору. Ця робота виключає первинні чорні діри як родоначальників темної матерії в діапазоні мас, де попередні вимірювання не були настільки точними і всеосяжними. Це дуже хороший результат", - заявив фізик Симеон Берд, який вивчає чорні діри в Університеті Каліфорнії.

У той же час Такада зауважує, що для остаточного висновку необхідно продовжувати аналогічні дослідження.

Подивіться також цікаве відео про те, що Хокінг розповідав про чорні діри

За матеріалами видання "Код Дурова"

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, яке ім'я дали сфотографованій чорній дірі.