RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

У 40 тисяч разів яскравіше за Сонце: астрономи виявили рідкісний об'єкт у Всесвіті

Вчені виявили неймовірно рідкісну нейтронну зірку, що виникла в результаті зіткнення двох білих карликів.

Про це пише Hi-News.

Білі карлики - останки зірок з щільної речовини, які можуть через підвищену масу бути піддані ефекту гравітаційного самотяжіння і в такому випадку перетворюються в нейтронну зірку або чорну діру.

Однак зоряний об'єкт J005311 - яскрава інфрачервона зірка, розташована всередині газової хмари, що не випромінює видимого світла, надала нові відомості про білих карликів - виявилося, що ці космічні об'єкти можуть зливатися разом.

"Перш за все, ці результати показують, що злиття білих карликів трапляються ... По-друге, це показує, що деякі з цих злиттів не закінчуються вибухом", - говорить співавтор дослідження Гетц Графенер, астроном Боннського університету.

Передбачалося, що зірка, що утворилася внаслідок злиття білих карликів, повинна була після свого створення тут же рознестися на частини через різке збільшення щільності, але вона отримала досить тепла, щоб забезпечити займання вуглецю без вибуху. Таким чином J005311 горить і генерує досить теплового тиску, щоб запобігти колапсу.

Вчені вважають, що зірка повинна вибухнути найближчим часом і після цього вона створить наднову.

Як повідомляв "Апостроф", раніше NASA показали зроблений космічним телескопом Hubble знімок галактики NGC 4485, яка спотворилась внаслідок гравітаційного "удару" з боку іншої галактики.