RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Наука про нікотин: результати досліджень говорять про його користь

Останні наукові дослідження щодо дії нікотину на організм показали, що здоров'ю людини найбільше шкодить не нікотин, а тютюнові смоли і дим, що містять безліч канцерогенних речовин.

Зокрема, про це йдеться в роботі "Люди курять заради нікотину, але помирають від смол" британського психіатра Майка Расселла.

Згідно з результатами досліджень, нікотин, який міститься у сигареті - натуральний компонент, і під час тривалого куріння він викликає залежність, активізуючи рівень дофаміну, при цьому завдаючи позитивного впливу на організм.

До аналогічних висновків прийшли вчені з Британського Королівського терапевтичного коледжу (Royal College of Physicians). Вони представили дослідження "Нікотин без куріння. Скорочення шкоди здоров'ю від вживання тютюну", згідно з яким людському здоров'ю більше загрожують дим і продукти горіння тютюну, а сам нікотин лише покращує когнітивні функції, завдяки чому курці легше концентруються на повсякденних завданнях.

У Варшаві (Польща) був проведений Глобальний форум по нікотину. Там експерти обговорювали питання зміни сприйняття нікотину і можливі позитивні варіанти його використання. Вчені, дослідники, а також громадські активісти в ході форуму обговорили можливість застосування нікотину як способу відмови від куріння, коли курець може контролювати дозу одержуваного нікотину.

Гучна робота доктора Урсули Винзер-Серхан і співробітників Техаського університету A&M про натуральні властивості нікотину, опублікована у "Journal of Toxicology", також описує вплив речовини на людський організм. Згідно з цим дослідженням, діючи як психоактивний компонент, нікотин активізує гормон дофамін, який викликає залежність. Доктор зробила висновок, що крім ефекту звикання, нікотин має позитивний вплив - запобігає розвитку вікових змін в головному мозку, зменшує тривожність, покращує когнітивні функції та уповільнює процеси дегенерації при хворобі Альцгеймера або Паркінсона.

Про користь нікотину для когнітивних функцій організму говорить американський популяризатор науки Ден Херлі в книзі "Як стати розумнішими" (Smarter: The New Science of Building Brain Power). До такого висновку він прийшов після вивчення наукових досліджень, результати яких говорять про наступні позитивні якості нікотину: допомога при шизофренії, профілактика неврологічних розладів і поліпшення когнітивних (наприклад, гіперактивність і дефіцит уваги). Побічні ефекти, за словами Херлі, незначні.

Найбільш доступно про нікотин розповідає науковий журналіст Ася Казанцева у популярній книзі "Хто б міг подумати":

"Хороша новина в тому, що сам по собі нікотин - не така вже й шкідлива річ. Так, він підвищує артеріальний тиск і серцевий ритм. Так, під час вагітності він може впливати на розвиток ембріона, зокрема, на його мозок, від чого людина може теж стати залежною. Смертельна доза, за мінімальними оцінками, становить 60 міліграмів, тобто 100 сигарет одночасно. Були люди, які намагалися вчинити суїцид за допомогою нікотину, наслухавшись, що крапля нікотину вбиває коня. Вживаючи великі дози нікотину, вони проте залишалися живі. Крім цього, є дані про корисну дію нікотину на організм: наприклад, він допомагає при хворобі Альцгеймера", - пише вона.

До того ж в даний момент вже існує багато науково підтверджених варіантів, як можна мінімізувати ризики для здоров'я курця.

"Якщо ви не палите - не починайте, якщо палите - кидайте, а не кидаєте - міняйтеся. Для цього були розроблені альтернативні способи паління, які не мають в складі багатьох речовин, присутніх у звичайних сигаретах. Обмежити вплив шкідливих речовин при палінні можливо, досить лише знайти оптимальний для себе спосіб", - йдеться в одній з недавніх публікацій про шкоду нікотину.