RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Вчені з'ясували призначення загадкових дірок в черепі тиранозавра рекса

Вчені з'ясували, для чого були необхідні загадкові діри в верхній частині черепа тиранозавра.

Про це пише Science Alert.

Виявляється, що ці дві діри, допомагали регулювати температуру всередині його голови і утворилися близько 300 мільйонів років тому. Хоча раніше передбачалося, що ці отвори були заповнені м'язами, які допомагали динозавру "працювати" його потужною щелепою.

"Це дійсно дивно, коли м'яз піднімається з щелепи, повертається на 90 градусів і йде уздовж верху черепа. Проте, зараз у нас є багато переконливих доказів наявності кровоносних судин в цьому місці, заснованих на нашій роботі з алігаторами і іншими рептиліями", - заявила анатом Кейсі Холлідей з Університету Міссурі.

Отвори, так звані фенестри, зустрічаються не у всіх черепах динозаврів, але вони є у тиранозаврів і птерозаврів. Щоб з'ясувати, для чого призначені ці отвори, команда проаналізувала різні черепа діапсід, щоб визначити, які з них мали фенестри, найбільш схожі на T. rex; найближче схожість виявилося з крокодилами.

Оскільки алігатори холоднокровні або екзотермічні, температура їх тіла залежить від температури навколишнього середовища. Це означає, що їх процеси терморегуляції дуже відрізняються від теплокровних організмів.

"Ми помітили, що коли стало прохолодніше і алігатори намагаються розігрітися, наша тепловизіона система показала великі гарячі точки в цих отворах на кришці черепа, що вказує на підвищення температури", - уточнили вчені.

А коли ставало тепліше, отвори були темними, як ніби їх відключили для охолодження.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені показали, як виглядав незвичайний крилатий динозавр вагою 200 грам.