RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Учені здійснили прорив у створенні штучної людської шкіри

Вчені опублікували результати нового дослідження, в якому йдеться про створення на 3D-принтері зразка людської шкіри з кровоносними судинами, ідентичного натуральному.

Про це повідомляє Naked Science.

В одній з перших робіт дослідників була показана можливість перетворення двох типів живих клітин людини в "біочерніла" і друк їх на структурі, схожій на шкіру. Тепер їм вдалося впровадити в штучну шкіру кровоносні судини, щоб вона стала повноцінною заміною природної тканини.

У дослідженні говориться, що при додаванні ключових елементів разом з тваринним колагеном і іншими структурними клітинами, протягом декількох тижнів вони починають формувати судину.

"Щоб довести працездатність нової технології, вчені створили штучну шкіру з судинами з клітин миші і успішно пересадили її тварині. Імплантат прижився і не викликав відторгнення. Крім того, судини в такій шкірі благополучно з'єдналися з кровоносною системою миші і почали постачати клітини тканини кров'ю.

Для більшої биосумісності дослідники пропонують використовувати технологію редагування генів CRISPR-Cas, щоб зробити клітини пацієнта більш сприйнятливими до нової тканини. Для практичного застосування, за словами вчених, ще належить вирішити ряд проблем, пов'язаних як зі структурою тканини, так і з методом її отримання", - пішкт видання.

Застосовувати штучну шкіру можна для усунення наслідків опіків і аутоімунних хвороб. Крім цього, вона може допомогти хворим з ушкодженнями нервової системи.

Як повідомляв "Апостроф", в 2017 році американські вчені в рамках проекту зі створення штучного організму вивели штам дріжджів, геном якого на третину є штучним. Дослідники виготовили п'ять удосконалених хромосом, з яких була викинута нестабільна і непотрібна для життєдіяльності клітин ДНК.

У 2019 лікарі вперше в історії використовували під час операції робота, який сам добрався до серця.