RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Вчені з США створили першого в світі живого робота, відео

Американські дослідники робототехніки вперше в історії створили робота з живих клітин жаби: його можуть використовувати в тому числі для лікування людей.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "НВ".

Винахід став першою в історії людства живою машиною, яку можна запрограмувати на виконання певних дій. Незважаючи на свій крихітний розмір, живі роботи можуть принести людям величезну користь.

Біологи і фахівці з робототехніки з Вермонтського університету і Університету Тафтса назвали свій винахід "ксенобот", від латинської назви африканських жаб (Xenopus laevis), клітини яких і взяли за основу нового організму, а також від звичного нам "робот".

Як повідомляється, вчені спершу спроектували незвичайний організм за допомогою суперкомп'ютера, а потім пристосували живі клітини ембріонів жаб до абсолютно нової форми життя.

Створений ксенобот може "самостійно рухатися, відновлюватися і лікувати себе, і є абсолютно новою живою машиною, яка не належить ні до традиційних роботів, ні до будь-якого відомого виду тварин".

"Ми можемо уявити собі безліч корисних застосувань цих живих роботів, які не можуть виконати інші машини. Наприклад, пошук шкідливих сполук або радіоактивного забруднення, збір мікропластіка в океанах, очищення артерій людини і т. д." , - говорить автор дослідження, керівник Центру регенеративної біології та біології розвитку в Університеті Тафтса Майкл Левін.

Живі організми вже використовуються вченими для різних експериментів, однак дослідникам з США вдалося створити першу в своєму роді "повністю біологічну машину з нуля". Це стало можливим в першу чергу завдяки суперкомп'ютеру Deep Green, одна лише модернізація якого влітку 2019-го обійшлася в мільйон доларів. Його обчислювальні потужності використовували для того, щоб виконати складний еволюційний алгоритм і підібрати саме такі клітини, які задовольняли б запити вчених.

Зокрема, комп'ютер шукав відповідні клітини шкіри і серця, засновані на стовбурових клітинах африканських жаб, які могли б функціонувати при певних умовах. Пізніше, зібрані у ембріонів Xenopus laevis клітини розділяли на частини і за допомогою електродів з'єднували згідно моделі, яку запропонував суперкомп'ютер. Отримані клітини сформували організм, який ніколи не існував в природі, при цьому вчені могли ним керувати і в прямому сенсі програмувати його на виконання дій.

"Функціонал" ксенобота поки досить невеликий: за допомогою групи таких роботів автори експерименту могли пересувати невеликі об'єкти. З огляду на те, що розмір одного ксеннобота всього 1 мм, обсяг їх максимального "вантажу" також дуже незначний.

Творці "кібер-жаб" планують використовувати своє дітище для точкової доставки ліків в організм людини. У перспективі ксеноботи можуть вирішувати глобальні проблеми на зразок збору мікропластіка в океану і пошуку радіоактивних речовин. Крім того, сам факт успішного об'єднання комп'ютерної системи і живих клітин показує, що у подібних технологій є велике майбутнє.

"Ксеноботи на 100% збігаються з ДНК жаб - але це не жаби. Як ми показали, за допомогою цих клітин жаб можна створювати цікаві живі форми, які повністю відрізняються від їх первісної анатомії", - говорить біолог Майкл Левін.

Як раніше повідомляв "Апостроф", вчені виявили кратер, який залишився від зіткнення Землі з найбільшим в історії планети метеоритом близько 800 тисяч років тому.