RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Вчені виявили дивовижне "послання" на наскельних малюнках, яким 12 тис. років, фото

Таємничі наскельні малюнки в Австралії з абстрактними "танцюючими фігурами" можуть зображати кліматичний хаос на континенті після завершення льодовикового періоду

Такі висновки вчених з державного університету Вуллонгонга опублікував журнал Science.

Малюнки, нанесені охрою, були виявлені в скелястому районі Кімберлі ще в 1891 році. До недавнього часу археологи не могли з точністю відповісти, навіщо і коли були зроблені ці зображення, датування були вельми приблизними і коливалися в проміжку від 5 до 17 тисяч років.

У новому дослідженні вчені проаналізували скам'янілі осині гнізда поруч з древніми малюнками. Завдяки крихітним шматочках деревного вугілля, які оси використовували для будівництва своїх гнізд, вдалося встановити точнішу дату. Радіовуглецеве датування показало, що реальний вік таємничих малюнків - 12 000 років, плюс-мінус 500 років.

Вчені відзначають, що саме в цей період стрімко закінчився льодовиковий період. Через підйом рівня моря була затоплена північна частина Австралії і половина регіону Кімберлі пішла під воду. Це дало привід дослідникам зробити висновок, що стародавні художники фактично зобразили хаос, який охопив тоді цей регіон.

"Стародавні малюнки можна вважати попередженням про небезпеку, пов'язану з кліматичними змінами", - підкреслили співробітники університету Вуллонгонга.

Як повідомляв "Апостроф", на території Іраку вчені виявили десять раніше невідомих науці скельних барельєфів, що зображують царя Ассірії і богів.