RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Вчені виявили загадкову дірку на Марсі: що відомо про відкриття

Завдяки аналізу знімків Марса, вчені виявили на поверхні "червоної планети" незвичайний отвір.

Про це повідомляється в науковому блозі NASA.

Гора Павича, одна з найвищих гір Марса, це згаслий щитовий вулкан, розташований недалеко від марсіанського екватора. На його схилах є кілька заглиблень, які, на думку вчених, утворилися в результаті тектонічних зрушень, які супроводжували вулканічну активність. Апарат Mars Reconnaissance Orbiter в 2011 році сфотографував поверхню гори.

На західному її схилі було виявлено отвір діаметром близько 35 метрів, оточений практично ідеально круглим кратером. Бічне освітлення підкреслює той факт, що нижче розташовано порожній простір типу печери з плоским дном. Внутрішній тіньовий кут дозволяє розрахувати глибину цієї печери від кромки отвору до статі - близько 28 метрів.

Оскільки отвір з кратером оточений потоками лави, вчені припускають, що це - одне з бічних жерл вулкана. Після виверження покрівля вулканічної камери, з якої вилилася лава, провалилася, утворивши структуру, яку ми спостерігаємо сьогодні.

3D-аналіз місцевості дозволив вченим обчислити об'єм матеріалу, який міг вилитися з цього жерла. Виходить, що до обвалення глибина вулканічної камери становила не менше 90 метрів.

Вчені НАСА пишуть, що подібні порожнисті структури на поверхні Марса, внутрішній простір яких захищений від жорсткого випромінювання, представляють особливий інтерес з кількох точок зору. По-перше, це хороші кандидати на виявлення в них марсіанського життя, а по-друге подібні порожнини можна було б використовувати в якості укриттів для космічних кораблів, автоматичних апаратів, а можливо і астронавтів під час майбутніх пілотованих польотів на Червону планету.

"Внутрішні печери таких пустот відносно захищені від радіації, що робить їх відмінними кандидатами для підтримки життя на Марсі. Саме до таких заглибин будуть спрямовані космічні кораблі, роботи і навіть міжпланетні дослідники", - йдеться в матеріалі.

Правда, саме ця структура, на думку експертів НАСА, навряд чи підійде для будівництва в ній підземної бази, оскільки вхід і вихід з неї видається проблематичним. До того ж невідомо, наскільки стійка нависаюча покрівля.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в мережі з'явилися вражаючі фото Марса, за хвилину до того, як червона планета зникла з поля зору за супутником Землі - Місяцем.