RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Не самець і не самка: вчені виявили унікальну комаху

Вчені вперше знайшли бджолу, у якої одна половина чоловіча, а друга - жіноча, що називається гінандроморфізмом.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ресурс Science Alert.

Відзначають, що в природі найчастіше зустрічаються тварини діморфни - мають самців і самок з фізіологічними поділами, які дозволяють і далі продовжувати вид. Однак існують й організми, які є комбінаціями обох статей, розділених по центру тіла.

Такий стан організму називається гінандроморфізмом і відбувається як результат неправильного розподілу статевих хромосом по клітинам в ході порушеного дозрівання яйцеклітини, її запліднення або дроблення. Гінандроморфи вже були виявлені як мінімум у 150 видів комах, птахів і ракоподібних, однак у ссавців вони зустрічаються вкрай рідко. У бджіл цей стан можна виявити тільки після їх смерті.

Першого гінандроморфа вчені відкрили у Megalopta amoenae - нічної бджоли, яка мешкає в Центральній і Південній Америці. Особливість цього відкриття в тому, що вчені вперше знайшли живу бджолу-гінандроморфа, в подальшому це дозволить їм досліджувати структуру роботи такого організму.

"Це явище (гінандроморфізм - "Апостроф") може дати уявлення про еволюцію спеціалізованих морфологічних ознак, таких як морфологія чоловічого роду племінних паразитичних бджіл, а також нових методів розмноження комах", - сказав ентомолог Ерін Крічілський.

Як повідомляв "Апостроф", дослідники з США та Австралії виявили скам'янілості еволюційного попередника сучасних тварин і людей.