RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Вчені "вживили" ген гриба в рослини і результат їх вразив: відео

Дослідники з команди біотехнологічного стартапу Planta створили в лабораторії рослини, які світяться.

Як повідомляє "Апостроф", про це йдеться в журналі Nature Biotechnology.

Така ідея допоможе вченим вивчити внутрішні процеси, що відбуваються в рослинах. Зокрема, візуалізувати активність гормонів в різних тканинах, моніторити реакцію рослини на стреси і зміни в навколишньому середовищі.

Крім того, вчені сподіваються через кілька років випустити декоративні рослини, які світяться, на ринок. Для цього їх потрібно зробити ще трохи яскравішими.

Відзначають, що біолюмінісценція (коли можуть світиться) відбувається, коли ферменти впливають на світловипромінюючі хімічні речовини люциферини, які містяться в організмах, здатних до біолюмінесценції. Однак біолюмінесценція не виникає природним чином у рослин. Вона є у деяких видів грибів і бактерій.

Для підсвічування рослин дослідники використовували нещодавно відкритий біохімічний процес, за допомогою якого світло випромінюють гриби. У грибів люциферин виробляється з хімічної речовини, яка міститься в тому числі і в рослинах - кавової кислоти. Однак у рослин немає механізму перетворення кавової кислоти в люциферин.

Тепер же вчені "вбудували" чотири гени з біолюмінесцентного гриба Neonothopanus nambi в ДНК рослин тютюну. Ці гени пов'язані з чотирма ферментами, які і відповідальні за перетворення кавової кислоти в люциферин. Останній випромінює енергію у вигляді світла.

В результаті рослини стали виробляти зеленувате світло. Вони світяться як у темряві, так і при денному світлі.

Вчені виявили, що світіння зменшувалася у міру старіння листя, але збільшувалася там, де листя пошкоджувалося. Квіти виробляли найбільш яскраве світіння.

Як повідомляв "Апостроф", в Нідерландах група вчених з Лейденського університету зуміла виділити невідомий науці раніше ген з рослин, який дозволяє їм продовжувати рости після цвітіння.