RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчені виявили в Норвегії настільну гру, якій більше тисячі років: фото

У Норвегії вчені знайшли настільну гру, якій вже 1 600 років.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на National Geographic.

Знахідку виявили археологи з музею при Університеті Бергена ще в квітні. Гра перебувала в могилі раннього залізного віку біля села Ітре-Фосс на заході країни. Її виготовлення датується 100-400 рр. н. е.

Серед фрагментів гри - 13 цілих і 5 зламаних ігрових фішок, а також майже не пошкоджена ігрова дошка. За припущенням вчених, людина, в могилі якої знайшли гру, володіла високим соціальним статусом.

Як зазначив член дослідницької групи Мортен Рамстад, подібні предмети можуть свідчити про контакти з Римською імперією, де тільки вищі верстви суспільства проводили час за настільними іграми.

Знайдена гра могла бути заснована на римській грі Ludus latrunculorum, яка вважається варіантом більш ранніх грецьких ігор, відомих як Petteia, pessoí, psêphoi, poleis і pente grammaí.

Всі ці ігри були ранніми предками більш відомої настільної гри "Хнефатафл". Це сімейство древніх скандинавських і кельтських настільних ігор, в які грали на картатій або гратчастій ігровій дошці з двома арміями.

Правила знайденої гри відсутні. Дослідники припускають, що фішки в ній рухалися за принципом руху тури в сучасних шахах в залежності від парності або непарності числа, яке випло на гральній кістці.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені виявили найбільш ранню версію настільної гри древніх єгиптян під назвою "Сенет", що означало "гра смерті", і описали її правила і призначення.