RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

На Алясці знайшли останки невідомого раніше динозавра: виявилося, що це дитинча

Палеонтологи описали окам'янілу щелепу з одним збереженим зубом, яка належала раніше невідомому науці виду ящера, ймовірно, належав до сімейства дромеозавридів.

Про це повідомляє Phys.org.

Викопна щелепна кістка була виявлена на півночі Алясці, в формації Принс-Крік. Даний регіон рясніє скам'янілостями динозаврів. Однак знайдений невеликий фрагмент щелепи є вкрай рідкісним відкриттям.

Аналіз показав, що щелепа належала юній особі. Це був, ймовірно, представник сімейства дромеозавридів (Dromaeosaurids) - групи хижих динозаврів, тісно пов'язаних родинними зв'язками з птахами. Найвідомішими представниками цього сімейства є велоцираптор і дромеозаврид.

Ці ящери жили по всьому світу. Однак їх кістки були такими тонкими, що вони рідко зберігаються в скам'янілостях. Це ускладнює спроби зрозуміти шляхи їх розселення по планеті. Навіть ідентифікувати дромеозавриди складно, оскільки від них залишаються, як правило, тільки зуби.

Ось і в даному випадку зберігся лише фрагмент нижньої щелепи довжиною всього 14 мм з одним-єдиним зубом. Вік знахідки складає близько 70 мільйонів років. Це перший відомий скам'янілий дромеозаврид, знайдений в Арктиці.

Аналіз показав, що ця кістка належить близькому родичу невеликих північноамериканських хижих ящерів виду Saurornitholestes. Однак це був якийсь інший вид. Вважається, що північноамериканські дромеозавриди ведуть своє походження з Азії. Аляска могла бути ключовим регіоном для їх розселення.

Знахідка може допомогти дізнатися, які види дромеазавридів населяли цей важливий з точки зору палеонтології регіон. Крім того, до цього часу вважалося, що Аляска була для хижих динозаврів свого роду коридором міграції. Вчені припускали, що ящери потрапляли туди з Азії і транзитом йшли на південь.

Однак даний дромеозаврид був дитинчам. Це вказує на те, що деякі динозаври жили і розмножувалися саме в Арктиці. Автори роботи припускають, що майбутні результати досліджень дадуть більш повне розуміння цих загадкових арктичних дромеозавридів.

"Є місця, де скам'янілості динозаврів настільки поширені, що невеликий шматочок кістки нічого не може додати до попередніх наукових обгрунтувань, але це не відноситься доданого зразка, - говорить співавтор дослідження Алессандро Кьяренца з Імперського коледжу в Лондоні. - Навіть з таким неповним фрагментом щелепи наша команда змогла з'ясувати еволюційні стосунки цього динозавра, а також отримати інформацію про біологію цих тварин. В кінцевому рахунку, це допоможе нам отримати більш докладні дані про стародавню арктичну екосистему".

До слова, останки динозаврів на Крайній Півночі вперше були виявлені лише кілька років тому. Та знахідка відразу перевернула уявлення про древніх ящерів. З того часу ведуться суперечки про те, чи була Арктика транзитним шляхом міграції або постійним місцем проживання динозаврів. Нове відкриття дає вагомий аргумент на користь прихильників другої з цих теорій.

Як писав "Апостроф", археологи виявили в двох далекосхідних печерах на території Росії скам'янілі останкидавньої гігантської білки-летяги.