RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Археологи знайшли меч вікінга і наткнулися на місце зі скарбами

Під час дослідницьких робіт в Гньоздовському археологічному комплексі в Смоленській області (РФ) виявили навершя меча часів вікінгів і стародавні артефакти.

Про це повідомляє Smoldaily.

Археолог Василь Новіков розповів, що для виявлення середньовічної зброї використовували метод магніторозвідки. Вчені розробили карту магнітних аномалій, що дозволило виявити артефакт заздалегідь, не вдаючись до розкопок історичної місцевості.

Виходячи з зовнішнього вигляду, вчені віднесли знахідку до типу Е за класифікацією Яна Петерсена. Для мечів цієї категорії характерна чарункова орнаментація поверхні. Навершя декоровано сріблом.

Василь Новіков нагадав, що це вже 3 знахідка епохи вікінгів, виявлена на території Гньоздово.

Старший науковий співробітник відділу археології Державного історичного музею Сергій Каїнов, який також брав участь у розкопках, повідомив, що знахідку збираються відреставрувати. За його словами, навершя було частиною незрівнянного меча.

"Всього в Гньоздово знайдено вже шість мечів цього типу, що знову вимагає якогось осмислення. На жодному іншому пам'ятнику немає такої концентрації таких мечів", - розповів Сергій Каїнів.

Також археологи на поселенні вікінгів поблизу села Городяни Новосокольнічеського району знайшли нові артефакти. Вчені виявили на місці поселення вікінгів половину срібного дирхема і різнобарвну намистину.

"Заповітні 100 індивідуальних знахідок зовсім близько", - відзначили археологи.

Розкопки на поселенні вікінгів стартували 28 липня. На місці древнього поселення розмістився традиційний волонтерський табір і розпочалася літня польова археологічна школа.

Як повідомляв "Апостроф", раніше міжнародна група археологів за допомогою технології дистанційного сканування місцевості виявила під землею в Ірландії залишки масштабного культового комплексу, побудованого в доісторичні часи.