RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю "монстра", який жив 242 млн років тому - фото і відео вражають

Вчені дослідили останки рептилії віком 242 мільйони років з шиєю в три рази довше тулуба, яка жила в океані.

Про це розповідає Mail Online.

Дослідники описують цю дивну істоту і її неймовірну шию, схожу на шию жирафа, як "палеонтологічний абсурд".

Скам'янілості цієї істоти були виявлені ще в 1852 році і з того часу викликають подив учених. Використавши 3D-реконструкцію, фахівці з Цюріхського університету в Швейцарії прийшли до висновку, що істота, яка була майже 20 футів (6.096 метрів) в довжину, жила в воді і була "на диво пристосована".

Ніздрі, розташовані на вершині морди, і вигнуті зуби були ідеально пристосовані для лову слизької здобичі, такої як риба і кальмари.

У новому дослідженні робиться висновок, що рід Tanystropheus (таністрофей) також перетворився на два різних види, один більший за інший.

Таністрофей був схожий на коротенького крокодила з дуже-дуже довгою шиєю.

"Ця шия не має сенсу в земному середовищі - це просто незручна конструкція для носіння з собою", - зазначив автор дослідження Олів'є Ріппель, палеонтолог з Польового музею в Чикаго.

У якийсь момент палеонтологи подумали, що таністрофей був літаючим птерозавром, схожим на птеродактиля, і що його довгі порожнисті кістки були фалангами в пальці, що підтримує крило. Однак пізніше вони з'ясували, що це були подовжені кістки шиї.

У тому ж регіоні, де на території сучасної Швейцарії були виявлені багато скам'янілості таністрофея, були знайдені скам'янілості схожих на вигляд тварин, довжина яких становила всього близько чотирьох футів.

Вчені не були впевнені, чи були це мешканці суші або морські тварини, чи були дрібніші екземпляри молодими або ж окремим видом.

Як це не дивно для тварин з такою довгою шиєю, у них було всього 13 сильно видовжених шийних хребців.

У цьому сенсі вони трохи схожі на жирафів, у яких всього сім шийних кісток, як і у людей.

При цьому шиї у таністрофея були досить негнучкими, посиленими додатковими кістками, званими шийними ребрами.

Вчені все ще не були впевнені, чи живе він на суші або в воді, і вони не знали, чи були дрібніші екземпляри молодими або зовсім іншим видом.

Череп був реконструйований з безпрецедентною деталізацією за допомогою мікрокомп'ютерної томографії з синхротронним випромінюванням (SRμCT) - надзвичайно потужної форми комп'ютерної томографії.

"Потужність комп'ютерної томографії дозволяє нам бачити деталі, які інакше неможливо спостерігати в скам'янілостях. З сильно роздробленого черепа ми змогли реконструювати майже повний тривимірний череп, виявивши важливі морфологічні деталі", - сказав провідний автор дослідження Стефан Спікман з Цюріхського університету.

Шляхом повторного складання сканованих зображень в цифровому форматі дослідники виявили докази того, що тварини жили в воді.

Звір, ймовірно, чекав, поки повз пропливуть риби і схожі на кальмарів тварини, а потім ловив їх своїми довгими вигнутими зубами. Ймовірно, це тварина виходило на сушу щоб відкласти яйця.

Щоб дізнатися, чи були маленькі представники цього виду молодими особинами або окремим видом, дослідники досліджували кістки на предмет ознак зростання і старіння.

Кільця зростання в кістках допомогли їм визначити, що великий і маленький Tanystropheus були окремими видами, які могли жити поруч один з одним, не конкуруючи, тому що вони полювали на різну здобич.

Різні розміри, а також конусоподібні зуби у великих видів і корончаті зуби у дрібних тварин означали, що вони, ймовірно, не конкурували за одні й ті ж види їжі.

"Ці два близькоспоріднених виду еволюціонували, щоб використовувати різні джерела їжі в одній і тій же середовищі. Дрібні види, ймовірно, харчувалися дрібними панцирними тваринами, такими як креветки, на відміну від риб і кальмарів, яких їли великі види", - сказав Спікман.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені виявили в Бразилії окам'янілу лапу трипалого динозавра, який жив 115 млн років тому - і ця знахідка перевернула традиційні уявлення про цих тварин.