RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Під Маріуполем археологи розкопали курган, якому 5 тис. років - знахідка вразила багатьох

Під Маріуполем археологи виявили курган, якому 5 тисяч років. Під час розкопок було знайдено 9 поховань епохи ранньої бронзи.

Про це повідомляє телеканал TV7.

15-річний Євген Пулінець, для якого ця археологічна експедиція стала першою, поділився своїми враженнями та зазначив, що в справі археології потрібен неабиякий хист.

"Ми копали,спочатку ми нічого не знаходили, але я копнув і побачив, що це камінь. Виявилося, що це частина глечика. Згодом ми знайшли більше його частин", - розповів Євген.

Все ці знахідки школярі та студенти з дитячого археологічного табору збирають та ретельно аналізують

"Коли проводяться розкопки і знаходяться відколи в горщиках, ми їх аналізуємо: миємо, сушимо і потім дивимося на уламки і потім намагаємося їх об'єднати", - розповіла Ангеліна Іванова, учасник археологічної експедиції.

Керівник археологічної експедиції, кандидат історичних наук В'ячеслав Забавін заявив, що для історії ця археологічна знахідка не оціненна. Адже їй - понад 5 тисяч років.

"Ми вивчаємо старі карти 19 століття, так звані топографічні карти Шуберта. Ми наклали сучасні карти і нам вдалося тут виявити курган", - розповів керівник.

В кургані було виявлено 9 поховань епохи ранньої бронзи. Орієнтовно - це пращури кімерійців.

"Голова і верхня частина тулуба була забарвлена яскраво червоною фарбою. Небіжчика поховали на підстилці мінімум з 3-х шарів. Нижній - це залишок шкіри або шкури", - розповів про історичну знахідку Забавін.

Всі ці знахідки після того, як їх зберуть та проаналізують на історичному факультеті Маріупольського гуманітарного університету, будуть передані до краєзнавчого музею.

Як повідомляв "Апостроф", в Криму під час розкопок знайшли візантійський медальйон X-XII століть. Знахідку виявили на території княжого палацу в колишній столиці середньовічного князівства Феодоро на плато Мангуп.