RU  UA  EN

Вівторок, 22 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.40
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

21 жовтня

Всі новини

Археологів спантеличили дивні споруди біля пустелі - вони набагато старші за єгипетські піраміди

Археологи на півночі Аравійського півострова, на межі з пустелею Нефуд, виявили величезні кам'яні структури, вік яких становить близько 7 тисяч років - вони значно страші за знамениті єгипетські піраміди. За словами науковців, їх могли використовувати для проведення ритуалів.

Про це повідомляє журнал "The Holocene".

Це одні з найдавніших великомасштабних кам'яних будівель, які відомі під назвою мустатіли (з арабської - "прямокутник"). Вони на тисячі років старші за піраміди Гізи. Сотні подібних структур виявлено на півночі Саудівської Аравії.

Перші відкриття археологи зробили в 2017 році на лавовому полі Харрат Хайбар. Нещодавно, вивчаючи супутникові знімки південної околиці пустелі Нефуд, група археологів під керівництвом Х'ю Гроукатта з Інституту Макса Планка в Німеччині виявила ще 104 мустатіли.

Мустатіли Харрат Хайбар і пустелі Нефуд складаються з двох коротких і товстих кам'яних насипів, розташованих паралельно один до одного, з'єднані вони довгими низькими стінами. В одному з мустатіл вчені виявили деревне вугілля, вік якого становив 7 тисяч років.

Як припустили вчені, тоді в Сахарі і на Аравійському півострові випадало набагато більше опадів, ніж зараз, тож ці райони могли бути набагато зеленішими.

Вологий період на Аравійському півострові закінчився приблизно 8 тисяч років тому, після чого пасовища стали скорочуватися, поступаючись місцем посушливим пустельним землям.

Дослідники вважають, що будівництво мустатілів пов'язане зі зростанням конкуренції за ресурси і територію з настанням посушливого періоду.

За словами вчених, в довгих стінах будівель немає отворів, а всередині і навколо них не збереглося жодних знарядь праці і інших артефактів. Зате тут виявили багато кісток тварин.

Дослідники дійшли висновку, що будівлі використовували для проведення ритуалів, можливо, жертвоприношень.

Як повідомляв "Апостроф", дослідники з Ньюкаслського університету і Музею природної історії в містечку під назвою Ле Варін на острові Джерсі (Велика Британія) виявили найдавніші малюнки на каменях, яким може бути 15 тисяч років.