RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Вчені розкрили таємницю найбільшого в історії вимирання 250 млн років тому

Вчені описали наймасштабніше масове вимирання в історії Землі. Воно відбулося близько 252 мільйонів років тому, коли близько трьох чвертей усього живого на суші і близько 95% життя в океані зникли всього за кілька тисяч років.

Про це пише National Geographic Росія.

Це вимирання стало кінцем пермської і початком тріасової епохи. За допомогою новітніх аналітичних методів і докладних модельних розрахунків, вчені з Центру досліджень океану Гельмгольца GEOMAR в Кілі в співробітництві з Потсдамського науково-дослідного центру геонаук GFZ ім. Гельмгольца провели остаточну реконструкцію геохімічних процесів, які призвели до цієї безпрецедентної біотичної кризи.

Причиною вимирання вважається безпрецедентна вулканічна діяльність на території сьогоднішньої Сибіру і викид великої кількості метану з дна моря. Однак точна причина і послідовність подій залишалися спірними.

У своєму дослідженні команда використовувала раніше часто ігнорований екологічний архів - раковини викопних брахіопод - схожі на молюсків організми, які існують на Землі більше 500 мільйонів років.

Вимірюючи різні ізотопи елемента бору в скам'янілих раковинах, команда відстежила зміну значень pH в океані 252 млн років тому. Оскільки pH морської води тісно пов'язаний з концентрацією окису вуглецю в атмосфері, реконструкція останнього також стала можливою.

Для аналізу команда використовувала високоточний ізотопний аналіз в GEOMAR, а також микроанализ з високою роздільною здатністю на сучасному мас-спектрометрі вторинних іонів (SIMS) з великою геометрією в GFZ.

Після цього дані досліджень бору і додаткових ізотопів вуглецю внесли в комп'ютерну геохімічну модель, яка імітувала процеси на Землі в той час. Результати показали, що потепління і закислення океану, пов'язані з величезним викидом вулканічного CO2 в атмосферу призвели до зникнення більшості морських організмів на самому початку вимирання.

З підвищенням глобальної температури, викликаним парниковим ефектом також збільшилася хімічне вивітрювання на суші. За тисячі років все більшу кількість поживних речовин досягло океанів через річки і узбережжя. В результаті цього сталося кисневе виснаження і зміна повних циклів елементів.

"Цей подібний до доміно колапс взаємопов'язаних життєвих циклів і процесів в кінцевому підсумку призвів до катастрофічних масштабів масового вимирання на кордоні перми і тріасу", - зазначила провідний автор дослідження Хана Юрікова.

Як повідомляв "Апостроф", американські астрофізики змогли визначити швидкість обертання надмасивної чорної діри, яка знаходиться в центрі галактики Чумацький Шлях. Раніше цього нікому не вдавалося зробити.