RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Вчені заявили, що перебування в космосі може змінити гени - це незворотний процес

Дослідники з Університету Ексетера (Велика Британія) під час експерименту на центрифузі встановили, що у піддослідних черв'яків були "трохи змінені" деякі гени через перебування в умовах низької гравітації.

Про це повідомляє видання The Daily Mail.

Черви Caenorhabditis elegans піддавалися впливу більш низької гравітації космосу і більш високої гравітації, ніж на Землі, за допомогою центрифуги. Таким чином вчені вивчали вплив гравітації на ДНК.

Провідний автор дослідження доктор Етерідж сказав, що в ході експерименту були вивчені рівні кожного гена в геномі черв'яків і визначена чітка закономірність змін, викликаних більш низькими рівнями гравітації на МКС.

"Ці зміни можуть допомогти пояснити, чому організм погано реагує на космічний політ", - сказав він

Докторант Крейг Вілліс зазначив, що подолання будь-яких фізіологічних станів в першу чергу вимагає розуміння молекулярного механізму, що лежить в їх основі.

"Ми ідентифікували гени, які відіграють роль у функції нейронів і клітинному метаболізмі, на які впливають гравітаційні зміни", - сказав він.

Якщо низька гравітація космосу дійсно змінює наші гени, це створює додаткову проблему для майбутніх тривалих місій астронавтів NASA, зокрема польотів на Місяць і Марс.

Як повідомляв "Апостроф", раніше астрономи вперше визначили джерело радіосплесков в межах Чумацького Шляху, які можуть випромінювати в 100 мільйонів разів більше енергії, ніж Сонце.