RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Вчені створили новий "атлас Всесвіту" з мільйонами невідомих раніше галактик: фото

Австралійські астрономи за допомогою нового великого телескопу ASKAP з унікальним широким полем огляду зробили знімки трьох мільйонів галактик. Це дозволило їм створити інтерактивний інструмент, подібний до "Карт Google", нічного неба.

Про це повідомляє видання Daily Mail.

Команда вчених з Організації науково-промислових досліджень Співдружності (CSIRO) всього лише за 300 годин здійснила картографування близько трьох мільйонів галактик, що стало рекордом обстеження південного неба - раніше під час використання попередніх поколінь телескопів цей процес міг займати до десятиліття.

З отриманих знімків астрономи створили "Карти Google" нічного неба - інтерактивний атлас, з якими можна взаємодіяти та використовувати для перегляду деталей далеких частин відомого Всесвіту.

Новому телескопу потрібно було об'єднати лише 903 зображення для картографування всього південного неба, що стало дійсно проривом у науці порівняно з іншими зйомками всього неба, які вимагають десятків тисяч зображень.

Спеціально створене апаратне та програмне забезпечення CSIRO обробило 13,5 ексабайт необроблених даних, створених телескопом, для створення карти неба.

"ASKAP - це головна технологічна розробка, яка ставить наших вчених, інженерів та промисловість на місце водія, щоб відкрити космос для наступного покоління", - відзначив міністр промисловості, науки та технологій Австралії Карен Ендрюс відкриття вчених.

Наявність телескопа, який може оглянути небо протягом декількох тижнів або місяців, означає, що процес можна повторювати знову і знову через відносно короткий проміжок часу, що дозволяє астрономам систематично визначати і відстежувати зміни.

Як повідомляв "Апостроф", планети Сонячної системи Юпітер і Сатурн вперше за 800 років наблизяться один до одного на мінімальну відстань. Пік злиття прийдеться на 21 грудня 2020 року і його можна буде спостерігати в нічному небі. Однак вже зараз можна спостерігати зближення світил.