RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю масового вимирання тварин на Землі

Масові вимирання тварин на Землі відбуваються з циклом 27 млн років. Дослідники кафедри біології Нью-Йоркського університету виявили, що їх час збігається з ударами астероїдів і масивними виверженнями вулканів.

Як пише Science Daily, результати нового аналізу були опубліковані в журналі Historical Biology.

Як показало дослідження, масові вимирання наземних тварин, в тому числі земноводних, рептилій, ссавців і птахів, не тільки циклічні, а й збігаються з великими ударами астероїдів і руйнівними виверженнями вулканів. Це може бути і їх причиною.

66 млн років тому 70% всіх видів на суші і в морі, включаючи динозаврів, раптово вимерли в результаті катастрофічних наслідків зіткнення великого астероїда або комети з Землею. Згодом палеонтологи виявили, що таке масове вимирання морської флори і фауни, в результаті якого зникло до 90% видів, не було випадковою подією, а, по всій видимості, відбувалося циклом в 26 млн років.

Астрофізики припускають, що періодичні кометні зливи відбуваються в Сонячній системі кожні 26-30 мільйонів років, викликаючи циклічні удари і приводячи до періодичних масових вимирань. Сонце і планети роблять цикл через переповнену середню площину Галактики Чумацький Шлях приблизно кожні 30 мільйонів років.

У цей час можливі кометні потоки, які можуть призвести до сильних ударів об Землю. Виникаючі після цього умови можуть вбити наземне та морське життя. Виникають темрява і холод, лісові пожежі, кислотні дощі і виснаження озонового шару.

"Ці нові відкриття співпадаючих, раптових масових вимирань на суші і в океанах, а також загального циклу тривалістю від 26 до 27 мільйонів років підтверджують ідею про періодичні глобальні катастрофічні події як спусковий механізм вимирань", - пояснив професор кафедри біології Нью-Йоркського університету і провідний автор дослідження Майкл Рампіно.

Він додав, що, як встановили вчені, три масових знищення видів на суші і в морі відбулися одночасно з трьома найбільшими ударами за останні 250 мільйонів років, кожний з яких здатний викликати глобальну катастрофу.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені знайшли останки беззубого динозавра, що жив 100 млн років тому.