RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Робітники випадково знайшли римську мозаїку, якій 2 тис. років - вона зберігає велику таємницю: фото

У вівторок, 29 грудня, під час земляних робіт на території комерційного ринку в стародавньому ліванському місті Баальбеку, який розташований на північний схід від Бейрута, була виявлена мозаїка часів римської окупації в період між 60 р. До н.е. е. і 300 р н.е.

Про це повідомляє видання Arab News.

Як сказано в повідомленні, під час розкопок для розширення дренажної мережі було виявлено кольорову мозаїку довжиною близько 2 метрів. Технічна група з Головного управління старожитностей в Баальбеку захистила виявлений артефакт піском і спеціальним геотекстильним покриттям.

Професор археології Джафар Фадлаллах з цього приводу зауважив, що ліванці не повинні дивуватися старожитностям, які можна знайти в Баальбеку, оскільки розмір стародавнього міста поки точно не відомий. Зокрема, ніхто не знає, де знаходяться кладовища тієї епохи.

"Кольорова мозаїка, знайдена у вівторок, вказує на те, що це був величезний зал в римському палаці. Баальбек був багатий своєрідною архітектурою, що оточувала стародавні храми", - зазначив археолог.

Баальбек був відомий протягом століть завдяки своєму розташуванню на перетині кількох великих торгових шляхів. Римляни побудували величезні храми, руїни яких і досі перебувають на околиці міста після того, як землетрус близько 600 року нашої ери зруйнуваі багато визначних пам'яток. У храмі Юпітера, одному з найбільш вражаючих римських пам'ятників, збереглося тільки шість з початкових 54 колон.

Крім того, у другій половині 20-го століття Департамент старожитностей не зміг зупинити людей, які зводили будівлі на землі, яка могла бути багата на старожитності. Тому зараз, як вважає Джафар Фадлаллах, будь-які розкопки можуть виявити захоронені пам'ятки.

Як повідомляв "Апостроф", раніше ізраїльські археологи точно відтворили покриття підлоги стародавнього храму в Єрусалимі, по якій понад 2 тисячі років тому ходив Ісус Христос.