RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Вчені придумали незвичайну "біобатарейку" - створює енергію з людського поту: фото

Вчені з Національного університету Сінгапуру (National University of Singapore, NUS) створили пристрій і спеціальну плівку, які не тільки поглинають людський піт, а й перетворюють його в джерело енергії.

Про це розповідає sciencedirect.com.

Енергію, створювану з їх допомогою, можна використовувати для живлення переносної електроніки. Генерувати невелику кількість енергії з поту буде особливий девайс, що складається з 8-ми електрохімічних комірок, а також спеціальна плівка, яка використовується в якості електроліту.

Кожна з комірок здатна виробляти електрику при поглинанні вологи. Тести пристрою показали, що зібраної ним енергії вистачає для харчування світлодіода.

Розробники планують поліпшити показники заряду, щоб продемонструвати весь потенціал розробки як джерела енергії для безбатарейних пристроїв, здатних "живитися" від людського поту.

При цьому плівка, навіть окремо від пристрою може використовуватися в якості кулера і здатна охолоджувати процесор будь-якого гаджета, що носиться. За словами вчених, розроблена ними плівка працює в 6 разів швидше і вбирає в 15 разів більше вологи, ніж всі існуючі матеріали.

Плівка складається з хлориду кобальту і етаноламіну. Ці речовини мають гарні вологопоглинаючі властивості. Вчені створили з неї устілки для спортивного взуття. У міру поглинання вологи, плівка змінює колір з синього на червоний, завдяки чому можна з легкістю визначити, скільки вологи вона зібрала.

Як повідомляв "Апостроф", в Туреччині розробили новий експрес-тест, здатний виявити Covid-19 за 10 секунд. Його ефективність - 99%.