RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Поруч з Україною знайшли великий скарб з дуже давніми і рідкісними монетами: фото

В Угорщині археологи виявили скарб з 7 тисяч срібних і і золотих монет, який попередньо датували 1520 роком. Місцеві мешканці могли сховати монети перед нападом Османської імперії і відомою битвою при Могачі.

Про це пише видання Mukachevo.net.

Фахівці під керівництвом Балажа Надя за допомогою волонтерів з Асоціації археологічних громад досліджували середньовічну пам’ятку в містечку Уйлендєл неподалік Будапешта в центральній Угорщині. Під час розкопок виявлено горщик з близько 7 тисяч срібних та золотих монет.

"Ця знахідка - найбільший скарб монет пізнього Середньовіччя, будь-коли знайдений в окрузі Пешт", - йдеться в повідомленні Музейного центру Ференці.

Серед монет найдавнішою є монета II-го століття - срібний денарій Луція Вера, імператора Римської імперії (161-169 років). Також знайдено кілька золотих монет часів угорського короля Матяша І Корвіна (1458–1490), а також срібні монети часів правління Владислава ІІ Ягелона (1490–1516) та Лайоша ІІ (1516-1526).

Археологи оцінили знахідку на той час, коли її сховали, у 74 золотих форинти. Тоді на ці гроші можна було купити 7 коней, а сьогодні можна придбати розкішний автомобіль.

Вчені прпустили, що місцеві мешканці могли сховати цей скарб під час нападу ворогів приблизно у 1520 році, тобто перед відомою Битвою при Могачі, що відбулась 29 серпня 1526 року, коли Османська імперія завдала нищівної поразки об'єднаному угорсько-чесько-хорватському війську.

Як повідомляв "Апостроф", в ізраїльському Національному парку Ніца в пустелі Негев в Ізраїлі абсолютно випадково знайшли християнський надгробок, вік якого понад 1,4 тис. років.