RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Учені знайшли останки "жаб'ячої черепахи" - жила близько 70 млн років тому: фото

На північному заході Мадагаскару міжнародна команда палеонтологів виявила майже повний скелет раніше невідомого вимерлого виду прісноводних черепах, які населяли планету 72-66 млн років тому.

Про результати дослідження вчені повідомили в журналі Royal Society Open Science.

Професор Уолтер Джойс з Фрайбурзького університету зазначив, що ця знахідка - найкраще збережена скам'янілість черепахи пізньої крейди серед усіх, раніше виявлених в Південній півкулі.

Цей вид отримав назву Sahonachelys mailakavava ( "швидконога жаб'яча черепаха"). Представники цього виду досягали в довжину тільки близько півметра. Вони володіли сплощеним черепом, витонченою нижньою щелепою і виразним язиком, що надавало їм "жаб'ячий" вид і визначало специфічний спосіб харчування.

Особливістю цих черепах було те, що вони ковтали здобич шляхом засмоктування, оскільки зубів у них не було, а щелепи не були пристосовані для дроблення їжі.

Їхній рот нагадував всмоктуючий механізм, за допомогою якого черепахи заковтували здобич цілком. Хижаки харчувалися в основному личинками комах, мальками риб і пуголовками.

Як повідомляв "Апостроф", раніше пара дайверів виявила гігантську стегнову кістку мамонта під час підводного плавання у Флориді.