RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Іменем відомого українського вченого назвали планету

Міжнародний астрономічний союз (IAU) назвав малу планету на честь видатного українського вченого Івана Пулюя.

Цю інформацію у своєму Facebook підтвердив вчений, науковий співробітник Інституту фізики НАН України Василь Шендеровський.

За його словами, мала планета була названа ім'ям Івана Пулюя (226858) Ivanpuluj = 2004 TY 13.

Цього рішення, як зазначив Шендеровський, українці разом із вченими чекали більше трьох років.

“Цього моменту вчені, колектив Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя, мешканці Гримайлова чекали понад три роки. Міжнародна астрономічна спілка (IAU) назвав малу планету ім’ям Івана Пулюя (226858) Ivanpuluj = 2004 TY 13, про що повідомлено в Bulletin WGSBN робочої групи з питань номенклатури небесних тіл”, – йдеться у повідомленні вченого.

Шендеровський додав, що перейменування планети був одним з пунктів заходів по вшануванню 175-річчя від дня народження українського вченого Івана Пулюя.

"Ми (автори ідеї -Василь Шендеровський та Петро Ясній) добре усвідомлюємо,що це стало можливим завдяки активній підтримці цього задуму академіком НАНУ Ярославом Яцківим та директором Народної обсерваторії у Андрушівці Юрієм Іващенком. Щиросердечна Вам подяка,бо без Вашого розуміння і підтримки цього не було би. Низький уклін Вам", - резюмував вчений у своєму Facebook.

Раніше ми розповідали, що станеться із Землею, коли розтануть всі льодовики.