RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю хеттського святилища в Туреччині, якому більше 3 тисяч років: фото

Древнє хеттське святилище, яке група археологів виявила під Анкарою, могло бути символічним відображенням космосу.

Про це пише видання Daily Mail.

Святилище Язиликая знаходиться під відкритим небом і є одним з найважливіших місць Хеттської імперії.

Його руїни знаходяться під Анкарою, а вік будівель вчені оцінюють в понад 3200 років. Археологи припустили, що насправді святилище хеттів - це гігантська карта космосу і календар одночасно.

У своєму давньому святилищі хетти вирізали і модифікували оголення природних гірських порід для створення двох просторів без дахів, прикрашених рельєфними зображеннями їх божеств. Свої споруди стародавні люди використовували протягом декількох століть: нинішній вигляд датується приблизно 1230 роком до нашої ери.

Група вчених з Швейцарії, яка аналізувала руїни, припустила, що деякі зображення богів використовувалися хеттами як календар для відстеження як сонячних років і місячних місяців. Також древній храм Язиликая, на думку дослідників, був втіленням уявлень древніх людей про створення світу, будову Всесвіту і картою космосу.

Тисячі років тому хетти змогли визначити приполярні зірки, які ніколи не опускаються за горизонт, а інші зображення на руїнах могли позначати ілюстрації підземного світу, в існування якого древні люди теж вірили. Ще один важливий аспект вірувань хеттів - періодичне оновлення життя, коли день слідує за ніччю, а зима - за літом. Циклічний погляд на природу, за словами вчених, був відображений на різьблених фігурках у вигляді календаря.

Фото: dailymail.co.uk

Фото: dailymail.co.uk

Фото: dailymail.co.uk

Фото: dailymail.co.uk

Раніше ми розповідали, що в США на дні озера знайшли унікальні підводні артефакти стародавніх індійців.