RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Як потрапити до вузу на бюджет: п'ять правил абітурієнту

Вже з 1 липня абітурієнти зможуть створити електронний кабінет і завантажити туди необхідні документи длявступу до українських вишів.

"Апостроф" розповідає про п'ять простих правил, які допоможуть отримати бюджетне місце.

Кількість бюджетних місць регулюється Міністерством освіти і науки. Відомство виділяє бюджетні місця тільки після закінчення прийому документів і не на університет, а під кожного абітурієнта, який має високі бали. Чим більше бажаючих подали заяви в конкретний вуз, і чим вищі їх бали, тим більшу кількість бюджетних місць буде виділено. Тому варто розглядати престижні виші.

  1. Переглянути уважно новий перелік ЗНО для потрібної спеціальності. У порівнянні з 2020 роком на ряді спеціальностей був змінений перелік предметів. Наприклад, обов'язкове ЗНО з математики було замінено історією України тощо.
  2. Не панікувати, якщо перелік ЗНО не підходить спеціальності. У більшості випадків виникає така проблема у абітурієнтів, які здавали математику як другий обов'язковий предмет. Вони можуть подати документи на економіку і підприємництво, організацію бізнесу, облік і аудит.
  3. Тим, хто не має третього профільного ЗНО взагалі, рекомендується розглянути можливість вступу на спеціальність, де потрібні два ЗНО. Там, швидше за все, потрібно буде здати творчий конкурс.
  4. Якщо творчий конкурс також не підходить абітурієнту, можна вступити до коледжу або технікуму. Переваги - велика кількість бюджетних місць.
  5. Розглядаючи можливість вступу тільки на бюджет, потрібно звертати увагу більше на технічні спеціальності, так як кількість бюджетних місць тут вища.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що потрібно знати абітурієнтам з ОРДЛО і Криму