RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Вступна кампанія 2021: що потрібно знати абітурієнтам з ОРДЛО і Криму

Діти з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму можуть вступити до вищих навчальних закладів на підконтрольній Україні території за спрощеною системою і без українського атестату.

Про це "Апострофу" розповів міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Вступна кампанія-2021: як скласти ЗНО і піти вчитися далі

В першу чергу абітурієнту потрібно вибрати освітній центр Донбас-Україна або Крим-Україна. Освітні центри працюватимуть з 7 червня по 24 вересня включно.

Вступати через ці центри мають право абітурієнти, які:

  • мають український документ про освіту (шкільний атестат);
  • не мають українського документа про освіту;
  • проходили ЗНО і мають відповідні сертифікати 2018, 2019, 2020 або 2021 років;
  • не проходили ЗНО.

Далі, абітурієнт з окупованої території повинен особисто подати заяву та заповнити освітню декларацію в ОЦ до 20 липня, щоб вступити на бюджет, а до 20 вересня - на контракт.

Вступ на бюджет на бакалавра (магістра медичного, ветеринарного чи фармацевтичного спрямування):

  • прийом документів - до 20 липня;
  • вступні іспити - до 20 липня;
  • зарахування - до 23 липня.

На базі освітнього центру здаються два іспити державної підсумкової атестації з української мови та історії України. Потім здається ще один профільний іспит або творчий конкурс, який встановлює сам навчальний заклад. Вступати можна тільки через один освітній центр. Максимальна кількість заяв, яких можна подати - 5.

Крім того, абітурієнт, у якого немає українського шкільного атестата може звернутися в один з ОЦ для проходження річного оцінювання, підсумкової атестації та вступу до ВНЗ за спрощеною процедурою. Для вступу дітям, які пройшли дане тестування, не потрібен сертифікат ЗНО. Вони здають один іспит, встановлений ВНЗ і два іспити ДПА. За словами міністра освіти, в цілях безпеки, в 2021 році в наказах про зарахування прізвища будуть шифруватися.

Нагадаємо, в Україні повним ходом іде здача зовнішнього незалежного тестування випускниками 11-х класів, а також бакалаврами, які збираються вступати на магістратуру.