RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Загибель цивілізації Чако: чому закінчилося правління шестипалих канібалів

На початку нашої ери в Північній Америці існувала цивілізація Чако, в якій панував канібалізм, а у панівної верстви населення було по шість пальців. Учені досі досліджують та сперечаються, чому ця культура зникла.

Про це повідомляє Ancient Origins.

У правлячої еліти були аномальні генетичні риси, які шанувалися. У статті National Geographic за 2016 рік Аарон Сіддер досліджував дивну реальність того, що у правлячої еліти культури Чако було шість пальців рук і ніг.

"Ми виявили, що люди з шістьма пальцями на ногах були звичайним явищем і, здавалося, були пов'язані з важливими ритуальними структурами", - резюмував Сіддер, обговорюючи відкриття своєї команди в каньйоні Чако.

У цій культурі є також жахливий елемент - канібалізм. У січні 2000 року вчені Біллман, Ламберт і Бенкс опублікували у видавництві Cambridge University Press статтю про Меса Верде, ще одне поселення Чако на південному заході Колорадо.

"Порізи і шрами свідчать про причетність людини до розчленування і зменшення цих тіл, - пояснює стаття в своєму повідомленні про відкриття канібалізму. - Свідоцтва теплового впливу на деякі кісткові фрагменти і лабораторні аналізи людських скам'янілих екскрементів, вилучених з однієї з ям, підтверджують інтерпретацію, згідно з якою люди готували і вживали в їжу частини людського тіла".

Закінчення квітучої цивілізації Чако могло статися через:

  • зміну клімату
  • вирубування лісів
  • ерозію верхнього шару ґрунту
  • посуху

Геологи підтверджують, що була посуха, яка тривала 50 років, а почалася близько 1130 року. Також Чако могли знищити дуже велику частину лісу, бо будували з дерева "котеджі".

"Дійсно, у жителів Чако були доступні джерела деревини та інших природних ресурсів, які, безумовно, були дешевими. Будівельні схеми показують, що спорудження великих будинків Чако почали різко скорочуватися в кінці 1000-х років нашої ери, ще до наступу посухи. Емігранти, які прибули на місце Чако, датували посуху ХІІ століттям", - йдеться в статті вчених Вілса, Дрейка та Уетербі у Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в США на дні озера знайшли унікальні підводні артефакти стародавніх індійців віком 9 тисяч років.