RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

У Всесвіті знайшли унікальну планету з диском в 500 разів більшим за кільце Сатурна: чому це важливо

Астрономи виявили навколопланетний диск, що формує супутники навколо екзопланети PDS 70c - однієї з двох гігантських планет, схожих на Юпітер, що обертаються навколо зірки PDS 70 в сузір'ї Центавра.

Про це повідомляється в журналі Astrophysical Journal Letters.

Раніше фахівці припускали, що ця планета оточена диском, але технічних можливостей для його виявлення не вистачало і контури диска зливалися з навколишнім середовищем.

За допомогою комплексу радіотелескопів ALMA Європейської південної обсерваторії (ESO), розташованого в пустелі Атакама в Чилі, астрономи вперше змогли підтвердити наявність диска навколо планети за межами Сонячної системи.

Зліва: система зірки PDS 70 з протопланетним диском. Справа: зображення екзопланети PDS 70c з власним диском

"Спостереження ALMA були отримані з таким прекрасним розрішенням, що ми змогли не тільки чітко визначити, що диск пов'язаний з планетою, але і вперше обмежити його розмір", - зазначила керівник дослідження Міріам Беністі з Університету Гренобля у Франції і Чилійського університету.

Астрономи встановили, що диск навколо PDS 70c приблизно в 500 разів більший, ніж кільця Сатурна. Його діаметр приблизно дорівнює відстані від Землі до Сонця. Маси диска досить, щоб сформувати три супутника розміром з Місяць.

Вчені впевнені, що їх відкриття стане важливим кроком на шляху вивчення, як формуються планети і звідки у них з'являються супутники.

"Ці нові спостереження надзвичайно важливі для доказу теорій утворення планет, які не могли бути перевірені до цього часу", - пояснив Джахан Бає (Jaehan Bae) з Лабораторії Землі і планет Інституту науки Карнегі у США.

Як повідомляв "Апостроф", раніше група вчених з Лабораторії реактивного руху NASA і Університету Нью-Мексико виявила нову екзопланету TOI 1231b з атмосферою, яка дуже схожа на Землю.