RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Ейнштейн мав рацію: астрономи вперше побачили світло з-за зворотного боку чорної діри

Астрономи вперше виявили світло, що виходить з-за чорної діри, що ще раз довело правоту Альберта Ейнштейна.

Про це повідомило видання livescience.

Це відкриття було зроблено в ході вивчення рентгенівських променів, які випускає надмасивна чорна діра в центрі галактики Цвикки. Вона знаходиться в 1800 мільйонах світлових років від нас.

Крім очікуваних рентгенівських спалахів від передньої частини чорної діри, вчені також виявили деяку кількість "світового відлуння" від джерела, яке вони спочатку не могли визначити.

Ще дивніше те, що таємничі світлові спалахи були менше, прибули пізніше і мали інший колір.

Незабаром дослідники зрозуміли, що відлуння доноситься з-за надмасивної чорної діри, яка відповідно до загальної теорії відносності Ейнштейна спотворює простір-час, дозволяючи світлу переміщатися по чорному тривимірному отвору.

"Будь-яке світло, що потрапляє в цю чорну діру, не виходить, тому ми не повинні бачити нічого, що знаходиться за чорною дірою", - сказав Ден Уілкінс, науковий співробітник Інституту астрофізики елементарних частинок і космології ім. Кавлі при Стенфордському університеті.

"Причина, по якій ми можемо це бачити, полягає в тому, що ця чорна діра викривляє простір, викривляючи світло і закручуючи навколо себе магнітні поля", - додав Уілкінс.

Загальна теорія відносності Ейнштейна описує, як масивні об'єкти можуть деформувати тканину Всесвіту, звану простором-часом. Ейнштейн виявив, що гравітація не створюється невидимою силою, це просто наш досвід викривлення і спотворення простору-часу в присутності матерії і енергії.

Цей викривлений простір, в свою чергу, встановлює правила руху енергії і матерії. Незважаючи на те, що світло поширюється по прямій лінії, світло, що проходить через сильно викривлену область простору-часу, наприклад простір навколо чорної діри, також буде переміщатися по кривій - в даному випадку від задньої частини до передньої.

Це не перший раз, коли астрономи помітили чорну діру, що викривлює світло, що називають гравітаційним лінзуванням, але вони вперше побачили світлові відлуння з області позаду чорної діри.

Спочатку астрономи не мали наміру підтверджувати теорію Ейнштейна, сформульовану понад 100 років тому в 1915 році. Замість цього вони сподівалися використовувати космічні телескопи XMM-Newton Європейського космічного агентства і NASA NuSTAR, щоб вдивлятися в світло, що випромінюється хмарою надпотужних тіл. - гарячі частинки, які утворюються відразу за межами точки неповернення чорної діри або горизонту подій.

Надгаряча хмара, або корона, обвивається навколо чорної діри і нагрівається при її падінні. За словами дослідників, температура в короні може досягати мільйонів градусів, перетворюючи хмару частинок в намагнічену плазму, як і електрони. вирвані з атомів. Обертання чорної діри змушує об'єднане магнітне поле корональної плазми утворювати дугу високо над чорною дірою і в кінцевому підсумку ламатися, в результаті чого з корони випускаються рентгенівські промені.

"Це магнітне поле, яке зв'язується і потім замикається близько до чорної діри, нагріває все навколо неї і виробляє ці високоенергетичні електрони, які потім продовжують виробляти рентгенівські промені", - сказав Уілкінс.

Тепер, коли дослідники зробили це спостереження, їх наступні кроки будуть полягати в більш докладному вивченні того, як світло огинає чорні діри, і вивченні того, як корони чорних дір створюють такі яскраві рентгенівські спалахи.

Нагадаємо, що на днями на Великому адронному колайдері відкрили нову форму матерії.