RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Як метеорити бомбардували Землю останні 30 років: інтерактивна карта

У серпні традиційно спостерігався потужний метеорний потік Персеїди, крізь який наша планета проходить щороку в цей сезон. При цьому метеори можна спостерігати не тільки в кінці літа, але і в будь який інший час року. Просто їх буде не так багато. Але не всі подібні об'єкти є метеоритами, які згорають в атмосфері планети, так і не досягнувши поверхні. Деяким з них все ж вдається це зробити.

Видання National Geographic показало інтерактивну карту, яка показує всі найбільші впали на Землю метеорити за останні 30 років.

Більшість об'єктів з метеорних потоків, на кшталт Персеїди, Гемініди або Леонідов, можна часто побачити через їх величезної кількості. Але ось яскраві і великі об'єкти, звані болідами, є досить таки рідкісним явищем. При цьому періодичність їх падіння не піддається якомусь прогнозуванню.

Кожен зовнішній об'єкт, при зіткненні з Земний атмосферою на величезній швидкості, перетворює частину своєї кінетичної енергії в ударну хвилю у вигляді яскравої оптичної спалаху і звукових коливань. Спостерігаючи за такими подіями, вчені розробили спосіб визначення повної енергії, яку метеор приносить в атмосферу. Виходячи з цього, можна визначити початковий розмір об'єкта до того, як він увійшов в атмосферу Землі.

За останні 3 десятиліття безперечним рекордсменом за розміром і енергії є так званий Челябінський метеорит, який вибухнув над російським містом в 2013 році. За підрахунками вчених, до свого руйнування він мав діаметр приблизно 20 м. Це рекордсмен в базі даних CNEOS.

Кожна точка на карті пропорційна повній кінетичної енергії кожного вогненної кулі.

Раніше ми також повідомляли про те, що астрономи передбачили вибух зірки-надгіганта, який буде видно немов друга місяць на небосхилі.