RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

100 тисяч років не мали аналогів: археологи в Італії виявили унікальні інструменти неандертальців, фото

Дослідники з університету Колорадо в Боулдері (США) ідентифікували великий набір стародавніх кістяних знарядь віком близько 400 тисяч років. Одне з них протягом 100 тисяч років не мав аналогів.

Про це розповідає Phys.org.

Інструменти, які вивчали археолог Паола Вілья з колегами, були виявлені в Італії, Кастель-де-Гвідо, в ході десятирічних розкопок. Там знайшли безліч кісток слонів. Спочатку вважалося, що там було кладовище слонів, але потім було встановлено, що в тому місці розташовувалася майстерня з виробництва знарядь зі слонової кістки.

Вчені ідентифікували 98 кістяних інструментів, вік яких приблизно 400 тисяч років. Ймовірно, майстерню організували неандертальці. Деякі інструменти були виготовлені "за допомогою витончених методів" і технологій, які стали звичайним явищем лише через 100 тисяч років.

"У Кастель-ді-Гвідо люди стандартним чином ламали довгі кістки слонів і виробляли стандартні заготовки для виготовлення кістяних інструментів. Подібні здатності стали звичайним явищем набагато пізніше", - зазначила Вілья.

Серед знарядь були загострені, які могли використовуватися для різання м'яса, інші мали клиноподібну форму. Можливо, з їх допомогою розколювали важкі слонячі стегна.

Однак найбільше вчених зацікавив довгий і відполірований з одного боку інструмент, який був вирізаний не з кістки слона, а ймовірно, бізона. Він нагадує так званий ліссуар - гладке знаряддя, яке використовували для обробки шкіри. До цього часу вважалося, що ліссуари з'явилися тільки близько 300 тисяч років тому. Знайдений артефакт виявився не просто старшим, а протягом 100 тисяч років не мав собі аналогів.

Як повідомляв "Апостроф", на кладовищі в Трансільванії, Румунія, знайшли скелети людей, яких поховали з урнами, поміщеними на черепа або ступні.