RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Археологи знайшли останки "царя динозаврів": міг би зжерти навіть слона

В Узбекистані археологи з японського університету Цукуби виявили останки раніше невідомого виду хижих динозаврів. На їхню думку, він перебував на вищих рівнях древнього харчового ланцюга та міг би дати фору навіть знаменитим тиранозаврам.

Дослідження опубліковано в журналі Royal Society Open Science.

Палеонтологи з Японії описали не тільки новий вид, а й новий рід ящерів.

Скам'янілі фрагменти скелета стародавнього хижака знайшли в пустелі Кизилкум в формації Біссекти. Для класифікації ящера вчені провели два окремих еволюційних аналізи. В ході дослідження з'ясувалося, що кістки належали представнику групи хижаків кархородонтозавров, які були широко поширені.

Але при цьому археологи зазначили, що конкретно цей ящір відноситься до раніше невідомого науці підвиду. Він жив приблизно 90 мільйонів років тому. Автори відкриття назвали його Ulughbegsaurus uzbekistanensis в честь Улугбека, султана імперії Тимуридів, а також відомого астронома і математика XV століття. Друга складова частина назви походить від назви країни, де була виявлена скам'янілість.

Ця істота перевершувала за розмірами навіть знаменитого тиранозавра-рекса. Ймовірно, вона займала панівне становище в харчовому ланцюжку раннього крейдового періоду. Згодом саме вищезгадані тиранозаври його і змінили.

"Ми описали цей новий рід і вид на основі вивчення однієї ізольованої скам'янілості - лівої частини верхньої щелепи, - говорить провідний автор дослідження Кохеі Танака. - У тероподів розмір верхньої щелепи можна використовувати для оцінки розміру самої тварини, оскільки він корелює з довжиною стегнової кістки, добре відомим показником розміру тіла. Таким чином, ми змогли оцінити, що Ulughbegsaurus uzbekistanensis важив понад одну тонну і досягав приблизно 7,5-8 метрів у довжину. Це більше, ніж довжина сучасного дорослого африканського слона".

Експерти зазначають, що цей динозавр значно перевищував в розмірах всіх інших найдавніших хижаків, які коли-небудь були виявлені в формації Біссекти.

Раніше ми також повідомляли про те, що деякий час тому були знайдені останки невідомих раніше видів гігантських динозаврів - жили 130 млн років тому.