RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Ще більше повеней і засух: Європу до 2060 року чекає екстремальна зміна клімату

Вчені попередили, що до 2060 року екстремальні погодні явища можуть стати більш поширеними в Європі та Північній Америці через зміну повітряних течій в Північній Атлантиці.

Про це свідчать результати дослідження, опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Реактивні потоки повітря в Північній Атлантиці грають ключову роль в місцевих погодних умовах, в тому числі стають причиною 10 до 50 відсотків змін річної кількості опадів і температури в східній частині Північної Америки та Західної Європи.

Повінь, яка обрушилася на Європу влітку 2021 року, є вражаючим прикладом впливу реактивних повітряних потоків на погоду.

Експерти з Університету Арізони, пробурили крижані щити Гренландії, щоб вивчити погодні умови за 1250 років. Вони дослідили керни льоду, зібрані майже на 50 ділянках льодовикового покриву Гренландії.

Результати дослідження показали, що дотепер вплив потепління, викликаного діяльністю людини, на реактивний потік було менше, ніж природні зміни.

Водночас вчені прогнозують, що викиди парникових газів підштовхнуть реактивний потік на північ. Це призведе до значних змін лише за кілька десятиліть. Так, на Північ Європи можуть обрушитися повені, в той час як Південь потерпатиме від посухи.

Читайте також матеріал "Апострофа": Зміни клімату: скоро постане питання про виживання людства