RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Україні потрібно активніше втілювати європейські протоколи реабілітації після інсульту - експерт

При формуванні нових стандартів лікування інсультів українським лікарям необхідно враховувати європейські та світові стандарти.

Про це заявив доцент кафедри фізичної, реабілітаційної та спортивної медицини Національного університету охорони здоров'я України ім. П.Л. Шупика, лікар-невролог Володимир Голик, пишуть "Українські новини".

"При формуванні нових українських стандартів лікування інсультів, лікарям потрібно не вигадувати велосипед, а врахувати європейські та світові стандарти. Це пришвидшить процес відновлення після інсульту та покращить життя пацієнтів та членів їхніх родин", - заявив він.

Так емоційно експерт прокоментував Панєвропейські рекомендації-2021 з фармакологічної підтримки моторної реабілітації після гострого ішемічного інсульту, оприлюднені Європейською академію неврології та Європейською федерацією нейрореабілітаційних товариств. Згідно протоколу, найновішими дослідженнями 2021 року у цій сфері є ефективне клінічне застосування для ранньої нейрореабілітації після гострого ішемічного інсульту препаратів - Церебролізин та Циталопрам. Загадані препарати доступні в Україні- церебролізин також включений в німецькі та канадські рекомендації по реабілітації після інсульту.

Згідно закону "Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я", що набрав чинності з 01.07.2021, надання якісної реабілітаційної допомоги запроваджується безпосередньо в закладах охорони здоров’я з самого початку захворювання або травми, тобто з перших днів після інсульту.

За офіційною статистикою, щорічно ВООЗ реєструє близько 6,5 млн летальних випадків, і за цим показником інсульт поступається лише ішемічній хворобі серця. Цереброваскулярні захворювання посідають друге місце в світі серед усіх причин смерті та інвалідності. В Україні - це близько 14% усіх померлих.

Щороку в Україні відбувається близько 130 тисяч випадків інсульту, і до 40% пацієнтів помирають протягом першого місяця від початку захворювання. Близько 35% пацієнтів – люди працездатного віку.

Європейська академія неврології (European Academy of Neurology) - об’єднує понад 45 000 європейських неврологів. Членом Європейської академії неврології є Українська Асоціація неврологів, психіатрів і наркологів.

Європейська федерація нейрореабілітаційних товариств (European Federation of Neurorehabilitation Societies) займається дослідженнями, освітою, інтелектуальним та науковим обміном, адвокацією та благодійною діяльністю в галузі нейрореабілітаційної медицини та суміжних професійних галузей. Членом Європейської Асоціації нейрореабілітаційних товариств є Всеукраїнське товариство нейрореабілітації.